«Πράσινο φως» έδωσε η σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.  Παρόλα αυτά τα προαπαιτούμενα δεν έχουν ολοκληρωθεί από ελληνικής πλευρά.

Το Euroworking Group κατέγραψε περισσότερα από 20 προαπαιτούμενα και συγκεκριμένα 23 που δεν έχουν υλοποιηθεί και βεβαίως συνιστούν σοβαρή εκκρεμότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι σύμβουλοι των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν ότι έχουν ολοκληρωθεί 89 από τα 113 προαπαιτούμενα.

Τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα θα πρέπει να υλοποιηθούν, για την εκταμίευση των δόσεων


Για τους Ευρωπαίους η αξιολόγηση θεωρείται ολοκληρωμένη και η χώρα μας εντάξει καθώς αντιμετωπίζουν τις εκκρεμότητες ως «τεχνικής φύσης» ζήτημα
Ωστόσο οι συμμετέχοντες στο Euroworking Group δέχθηκαν τις ελληνικές διαβεβαιώσεις ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο και πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup θα έχουν εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις και τα προεδρικά διατάγματα, ώστε να τακτοποιηθεί και αυτή η εκκρεμότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ουσιαστικά αποφάσισαν να δώσουν το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης παραπέμποντας την τελική απόφαση στους Υπουργούς Οικονομικών που θα συνεδριάσουν από Δευτέρα.

Για τους Ευρωπαίους η αξιολόγηση θεωρείται ολοκληρωμένη και η χώρα μας εντάξει καθώς αντιμετωπίζουν τις εκκρεμότητες ως «τεχνικής φύσης» ζήτημα και όχι ως κάτι ουσιαστικό που θα ανατρέψει την καλή πορεία των τελευταίων μηνών.

Το ύψος της εκταμίευσης, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, αναμένεται να κυμανθεί ανάμεσα στα 6 και 7 δισ. και να δοθεί σε δόσεις, με την πρώτη να φτάνει στα ελληνικά ταμεία μέσα Φεβρουαρίου.

Την Δευτέρα αναμένεται να δοθεί και το πράσινο φως από τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα ανοίξει τον δρόμο για τις διαδικασίες σε μία σειρά από ευρωπαϊκά κοινοβούλια και τελικά την έγκριση της εκταμίευσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης