Ο Γερμανός υπουργός Υγείας δήλωσε ότι το ξέσπασμα του κορωνοϊού συνιστά πλέον «παγκόσμια πανδημία» – ένας όρος τον οποίον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) απέφυγε να χρησιμοποιήσει, γεγονός που σημαίνει ότι ο ιός εξαπλώνεται σε πολλές περιοχές μέσω τοπικής μετάδοσης.

Ο αριθμός των κρουσμάτων πλέον αυξάνεται ταχύτερα στο εξωτερικό αντί στην Κίνα, όπου σήμερα καταγράφηκαν 31 θάνατοι και 139 νέα κρούσματα. Ο αριθμός των νεκρών στην Κίνα ανέρχεται σε 3.012 και των κρουσμάτων σε 80.000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη δυτική Ευρώπη ως την ανατολική Ασία, τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν αδειάσει τις τελευταίες εβδομάδες από προϊόντα, περιλαμβανομένων των χαρτιών υγείας και των απολυμαντικών ζελέ για τα χέρια.

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις ανησυχούν όλο και περισσότερο για την πρόσβαση των καταναλωτών σε προϊόντα και η συνολική οικονομική εικόνα είναι αβέβαιη, ανέφερε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Στις ΗΠΑ ο αριθμός των νεκρών από τον ιό αυξήθηκε χθες σε 11 και οι βουλευτές στο Κογκρέσο κατέληξαν σε μια συμφωνία για την παροχή περισσότερων από οκτώ δισ. δολαρίων για την καταπολέμηση του ιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αντίκτυπος από το ξέσπασμα του ιού έχει επεκταθεί και πέραν των αλυσίδων προμηθειών – οι αγορές κλονίζονται έπειτα από τις προειδοποιήσεις από χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ότι οι χώρες πιθανόν να οδηγηθούν σε ύφεση.

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι η επιδημία συνιστά μια «σοβαρή απειλή» και ότι θα επιβραδύνει την παγκόσμια ανάπτυξη κάτω από το περυσινό 2,9%.

«Σε μια περίοδο αβεβαιότητας… είναι προτιμότερο να κάνεις περισσότερα από το να μην κάνεις αρκετά» είπε η διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και πρόσθεσε ότι η επιδημία «είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί παγκόσμια αντιμετώπιση».

Οι υπουργοί των χωρών της Ευρωζώνης συμφώνησαν έπειτα από συνάντησή τους ότι είναι έτοιμοι να «χρησιμοποιήσουν όλα τα κατάλληλα μέσα για να επιτύχουν ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης