Την εκτίμησή του ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει σε επίπεδα συμβατά με τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας, Peter Praet.

Σε ομιλία του σήμερα στο Βερολίνο ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΚΤ αναφέρθηκε λεπτομερώς στα τρία κριτήρια για τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι σταδιακά εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις για την εκπνοή του προγράμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, ο Praet σημείωσε ότι οι καθαρές αγορές ομολόγων θα τερματιστούν όταν η κεντρική τράπεζα κρίνει πως έχουν εκπληρωθεί τρία βασικά κριτήρια: σύγκλιση του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, εμπιστοσύνη στην πορεία των τιμών και ανθεκτικότητα της σύγκλισης των ποσοστών πληθωρισμού ακόμα και μετά τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

«Τα σημάδια που δείχνουν σύγκλιση του πληθωρισμό προς τον στόχο ενισχύονται και τόσο η υποκείμενη ισχύς της οικονομίας της Ευρωζώνης όσο και το γεγονός ότι η ισχύς αυτή επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τους μισθούς στηρίζουν την εμπιστοσύνη μας για την επίτευξη ρυθμών πληθωρισμού κάτω αλλά κοντά στο 2% σε μεσοπρόθεσμη βάση» σημείωσε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ αναφερόμενος στα δύο πρώτα κριτήρια.

«Όσον αφορά στο τρίτο κριτήριο, την ανθεκτικότητα, η υποχώρηση των προσδοκιών για μια σημαντική περαιτέρω επέκταση του προγράμματος συνοδεύεται από πληθωριστικές προσδοκίες που είναι όλο και περισσότερο συμβατές με τον στόχο μας» επεσήμανε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όταν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ κρίνει ότι τα τρία κριτήρια έχουν εκπληρωθεί, οι καθαρές αγορές θα λήξουν, όπως έχουμε προαναγγέλλει» πρόσθεσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι το Ευρωσύστημα θα συνεχίσει να επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση των τίτλων για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ και τα βασικά επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης