Προειδοποιεί για τους κινδύνους που συνδέονται με την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας, Peter Praet, εκτιμώντας ότι πρέπει να «παρακολουθείται στενά μετά από χρόνια οικονομικής ανάπτυξης».

Η προειδοποίηση του Praet είναι πιθανό να εκληφθεί ως ένδειξη για το ότι η ΕΚΤ συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο τις παρενέργειες της πολιτικής αγοράς κρατικών ομολόγων και των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, που αναμένεται σταδιακά να εξαλειφθούν στους επόμενους μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό θα αποτελούσε “νίκη” για τους Γερμανούς αξιωματούχους και για άλλους πλουσιότερων χωρών της ευρωζώνης, οι οποίοι διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για τις αυξημένες τιμές των κατοικιών και για τις τιμές των ομολόγων, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΚΤ.

«Χρειάζεται ακόμη συνετή, επίμονη νομισματική πολιτική. Την ίδια στιγμή, και ειδικά σε αυτό το στάδιο του κύκλου νομισματικής πολιτικής, ο κίνδυνος της πολιτικής μας πρέπει να παρακολουθείται στενά».

Σύμφωνα με τον Praet, καθώς ο οικονομικός κύκλος της ευρωζώνης ωριμάζει και η νομισματική πολιτική παραμένει χαλαρή, περισσότερες χώρες θα μπορούσαν να εφαρμόσουν εθνικά ή τοπικά μέσα για να μην δημιουργηθεί ξανά οικονομική κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα μακροπροληπτικά εργαλεία έχουν ενεργοποιηθεί σωστά σε αρκετές περιπτώσεις και ίσως είναι πιθανό να ενεργοποιηθούν περισσότερα και σε περισσότερες περιπτώσεις, δεδομένου ότι βρισκόμαστε στον κύκλο και λόγω ανάγκης», πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης