Το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου του πληθωρισμού αποδίδεται από τους αναλυτές σε προσωρινούς παράγοντες, όπως η σημαντική ενίσχυση που παρουσίασαν οι τιμές ενέργειας και εμπορευμάτων.

Σε ό,τι αφορά στις τιμές ενέργειας, η σημαντική ανοδική επίπτωση στον πληθωρισμό, αναμένεται να διατηρηθεί και τους επόμενους μήνες, σε περίπτωση που η τιμή του πετρελαίου παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα (περίπου $70/βαρέλι).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η στάθμιση των τιμών ενέργειας στον πληθωρισμό είναι, πάντως, περιορισμένη συγκριτικά με τη στάθμιση που έχουν τα τρόφιμα.

Ο δείκτης τροφίμων και αγροτικών προϊόντων των Ηνωμένων Εθνών, όμως, παρουσίασε, τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση (40,5%) από το 2011 τους τελευταίους μήνες, τάση, που αναμένεται να συνεχιστεί, λόγω των προβλημάτων που έχουν προκύψει στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Οι τιμές των ενοικίων έχουν, επίσης, ιδιαίτερα υψηλή στάθμιση  στον πληθωρισμό, ισχυρών οικονομιών όπως των  ΗΠΑ, ενώ ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που έχει προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού στις ισχυρές οικονομίες, είναι οι ελλείψεις σε ημιαγωγούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι  εκτιμώμενες αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και των ενοικίων αναμένεται να έχουν, πάντως, περισσότερο μόνιμο χαρακτήρα.

Επίσης, οι τιμές αρκετών αγαθών θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς επηρεάζονται ανοδικά από τις ιδιαίτερα αυξημένες τιμές ναύλων.

Το κόστος των θαλάσσιων μεταφορών έχει αυξηθεί δραματικά λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας και των ελλείψεων που παρατηρούνται σε προσωπικό και φορτηγά πλοία.

Ενδεικτικά το κόστος για τη μεταφορά ενός κοντέινερ 67 κυβικών μέτρων (40 foot) από τη Shanghai στο Los Angeles πλέον διαμορφώνεται στα $11.509 ενώ την αντίστοιχη περίοδο το 2020 ήταν στα $3.870 (ετήσια αύξηση 197%).

Σημαντική επίδραση στην προοπτική του πληθωρισμού σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα έχουν οι μισθοί, αν και δεδομένου ότι η απασχόληση δεν έχει ακόμα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα, δεν αναμένεται σημαντική αύξηση των μισθών τους επόμενους μήνες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης