Υπάρχουν τρόποι να γλιτώσεις χρήματα από τις αγορές σου και να κάνεις οικονομία, σε εποχές που πρέπει να προσέχεις τι ξοδεύεις και πού.

Ζούμε μία περίοδο κατά την οποία τα έξοδα ενός νοικοκυριού έχουν εκτοξευτεί. Το κόστος της ενέργειας και ο πληθωρισμός έχουν επιβαρύνει σημαντικά το πορτοφόλι σου, με αποτέλεσμα να καλείσαι να αλλάξεις συνήθειες και να κάνεις οικονομία, ώστε να μπορείς να ανταποκριθείς στα νέα δεδομένα.  Ένα από τα σημαντικά έξοδα για τα οποία βάζεις βαθιά το χέρι στην τσέπη κάθε μήνα αφορά τις αγορές του σούπερ μάρκετ. Είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης, είδη καθαριότητας και υγιεινής δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το σπίτι και, σίγουρα, αποτελούν είδη στα οποία δύσκολα μπορούν να γίνουν σημαντικές περικοπές. Πώς μπορείς, λοιπόν, υπό αυτές τις συνθήκες, να αντιμετωπίσεις την ακρίβεια που επικρατεί; Με λίγη προσοχή και τη σωστή οργάνωση υπάρχουν τρόποι, ώστε, στο τέλος του μήνα, να μην μείνεις χωρίς ευρώ στον λογαριασμό σου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάνε σύγκριση στις τιμές σε διαφορετικά σούπερ μάρκετ

Το να επιλέγεις ένα και μοναδικό σούπερ μάρκετ για τις αγορές σου μπορεί να είναι βολικό, αλλά, πολλές φορές, δεν σου επιτρέπει να κάνεις οικονομία. Εκείνο που μπορεί να σε βοηθήσει να γλιτώσεις χρήματα είναι να προγραμματίζεις νωρίτερα τις αγορές σου, συγκρίνοντας τις τιμές στα σούπερ μάρκετ που επισκέπτεσαι και, στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχουν στις διαδικτυακές σελίδες τους, αλλά και σε φυλλάδια που θα βρεις διαθέσιμα. Κάνε έρευνα από πριν, βρες διαφορές στις τιμές και κάνε τις σωστές επιλογές. Πολλά απαραίτητα προϊόντα στο νοικοκυριό σου, όπως τρόφιμα, απορρυπαντικά, χαρτικά κ.ά. μπορούν να έχουν σημαντικές διακυμάνσεις τιμής ανάλογα με το κατάστημα, έτσι πολύ πιθανό να γλιτώσεις από σημαντικές επιβαρύνσεις που προκύπτουν αν κάνεις αγορές χωρίς έρευνα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίλεξε κάποιο προϊόν από πιο οικονομική μάρκα

Αν θέλεις να περιορίσεις τα έξοδα των αγορών σου στο σούπερ μάρκετ, ίσως πρέπει να ξαναδείς λίγο τις επιλογές σου όσον αφορά τα προϊόντα. Σκέψου την περίπτωση να προτιμήσεις κάποιες πιο οικονομικές μάρκες, που μπορεί να είναι εξίσου καλές και ποιοτικές με πιο ακριβές επιλογές. Κάνε έξυπνες αγορές, μην διστάζεις να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό αν σε συμφέρει οικονομικά και κάνε με αυτό τον τρόπο οικονομία χωρίς να περιορίσεις σημαντικά τις αγορές σου. Θυμίσου ότι τα περισσότερα σούπερ μάρκετ έχουν τις δικές τους ετικέτες προϊόντων που συνήθως έχουν ιδιαίτερα χαμηλές τιμές και ικανοποιητική ποιότητα, έτσι αξίζει τους δώσεις μία ευκαιρία, ώστε να ωφελήσεις και την τσέπη σου. 

Υπολόγισε το κόστος λαμβάνοντας υπόψη τα gr/ml κάθε τεμαχίου

Κάτι άλλο που μπορεί να σου ξεφύγει, επιλέγοντας ένα προϊόν, είναι να μην υπολογίσεις το βάρος της συσκευασίας του. Μπορεί κάποιο προϊόν να φαίνεται πιο οικονομικό στο ράφι, όμως τελικά να είναι λιγότερα gr/ml από κάποιο διπλανό. Πολλές φορές, οι συσκευασίες σε ξεγελούν, έτσι πρέπει να είσαι προσεκτικός διαβάζοντας τις λεπτομέρειες κάθε προϊόντος. Για παράδειγμα, δύο ίδιες στην εμφάνιση συσκευασίες κορν φλέικς μπορεί να έχουν σημαντική διαφορά στο βάρος (π.χ. η μία να είναι 450 και η άλλη 600 γραμμάρια), έτσι ακόμη και αν έχουν την ίδια τιμή τελικά να σε συμφέρει η δεύτερη επιλογή. 

Εκμεταλλεύσου τις προσφορές

Κάθε εβδομάδα, τα σούπερ μάρκετ κάνουν προσφορές που μπορούν να σου γλιτώσουν πολλά χρήματα, βρίσκοντας προϊόντα που χρειάζεσαι ακόμη και στη μισή τιμή. Ευκαιρίες υπάρχουν για πιο οικονομικές αγορές και δεν έχεις παρά να ενημερώνεσαι για προσφορές που θα ανακουφίσουν την τσέπη σου. Η πρωτοβουλία έμπρακτης στήριξης της Eurobank στα νοικοκυριά μέσα από το πρόγραμμα €πιστροφή σου επιτρέπει να γλιτώσεις χρήματα. Συγκεκριμένα, έως 30/04/2023 σε κάθε αγορά με πιστωτική κάρτα Eurobank που συμμετέχει στο Πρόγραμμα επιβράβευσης €πιστροφή, σε όλα τα συνεργαζόμενα με το Πρόγραμμα σούπερ μάρκετ σε όλη την Ελλάδα, με περισσότερα από 1.600 σημεία πώλησης κερδίζεις διπλάσια ευρώ €πιστροφή. Η προσφορά ισχύει σε καταστήματα με δίκτυο σε όλη την Ελλάδα, όπως Σκλαβενίτης, μασούτης, My market και Χαλκιαδάκης, τοπικά σούπερ μάρκετ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καθώς και για αγορές online από τον Σκλαβενίτη και το e-Fresh.gr. Οι πιστωτικές κάρτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα €πιστροφή είναι οι Eurobank Visa Classic, Eurobank Mastercard Classic, Eurobank Visa Gold, Eurobank Mastercard Gold, Eurobank Student Visa, Eurobank Personal Banking Visa, Cosmote World Mastercard, WWF Visa, Military Club Visa, Euroline Style Mastercard και ΣΑΚΑ Mastercard.

Περιόρισε τις μη απαραίτητες αγορές

Μην ξεχνάς ότι υπάρχουν προϊόντα που μπορείς να αποφύγεις να βάλεις στο καλάθι, καθώς έχεις τη δυνατότητα να περάσεις την εβδομάδα σου και χωρίς αυτά. Κάνοντας λίστα με τις αγορές που χρειάζεσαι με βάση τον προγραμματισμό των γευμάτων σου, θα γλιτώσεις από περιττά έξοδα, προϊόντα που θα αναγκαστείς να πετάξεις καθώς δεν προλαβαίνεις να καταναλώσεις έως ότου χαλάσουν, καθώς και αγορές που μπορεί να σαμποτάρουν τη διατροφή σου. Ρίξε μία ματιά στο ντουλάπι και το ψυγείο σου, δες τι πραγματικά χρειάζεσαι και σημείωσε για αγορά μόνο ό,τι είναι απαραίτητο για τις ανάγκες της εβδομάδας. Αποφεύγοντας τα υπερβολικά σνακ, αλλά και προϊόντα εκτός του προγραμματισμού σου θα μειώσεις σημαντικά τον λογαριασμό του σούπερ μάρκετ, χωρίς να κάνεις αχρείαστες περικοπές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης