Τεράστια ζήτηση βρίσκει το τρίτο σκέλος των εκδόσεων “κοινωνικών ομολόγων” από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους επενδυτές να δείχνουν αμείωτη όρεξη για το προϊόν που προορίζεται να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη της οικονομίας του μπλοκ των 27 κρατών – μελών.

Οι προσφορές για τα 15ετή ομόλογα ξεκίνησαν σήμερα Τρίτη, με το βιβλίο προσφορών να διαμορφώνεται στα 90 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές με γνώση του ζητήματος τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg. To ανάλογο 10ετές ομόλογο της ΕΕ είχε προσελκύσει προσφορές ύψους 145 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκδοση των 8,5 δισ. ευρώ  σε ομόλογα αναμένεται να τιμολογηθεί πέντε μονάδες βάσεις κάτω από τα midswaps, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτό σημαίνει ότι τα ομόλογα πιθανόν να έχουν απόδοση μεγαλύτερα κατά 7 μονάδες βάσης σε σχέση με τα αντίστοιχα γαλλικά κρατικά ομόλογο, μολονότι η πιστοληπτική αξιολόγηση βαθμίδας AAA της ΕΕ είναι υψηλότερη από εκείνη της Γαλλίας.

«Η πολύ χαμηλή τιμολόγηση έκανε το συγκεκριμένο deal σχεδόν αυτονόητο», σημειώνει ο Peter McCallum, στέλεχος στρατηγικής επιτοκίων της Mizuho International. «Αυτό οδήγησε και πάλι σε ένα μεγάλο βιβλίο προσφορών για ακόμη μία φορά», πρόσθεσε.

Η ΕΕ εκδίδει το συγκεκριμένο χρέος στο πλαίσιο του – ύψους 100 δισ. ευρώ – προγράμματος SURE για τη θωράκιση της απασχόλησης στις χώρες – μέλη της έναντι των επιπτώσεων της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκδοση δίνει ώθηση σε μια μικρή αλλά ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά χρεογράφων για κοινωνικούς σκοπούς και διευκολύνει την συγκέντρωση πόρων και από funds που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν κεφάλαια από ανάλογες εκδόσεις για επενδύσεις που γίνονται επί ηθικής βάσης.

Άνω των 100 δισ. δολ. “κοινωνικού” χρέους έχουν πωληθεί εντός του 2020, συγκεκριμένα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, έναντι μόλις 18,5 δισ. μέσα στο 2019, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Ανάδοχοι της έκδοσης ήταν οι Citigroup, JPMorgan Chase, HSBC, Landesbank Baden-Wurttemberg και Societe Generale.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης