Τα βρετανικά νοικοκυριά αισθάνονται την πιο αυστηρή συμπίεση στα οικονομικά τους τα τελευταία τρία χρόνια, και το μήνυμα της Τράπεζας της Αγγλίας ότι πλησιάζει η αύξηση των επιτοκίων, είναι πιθανό να επιδεινώσει τα πράγματα, σύμφωνα με έρευνα.

Η IHS Markit ανακοίνωσε ότι ο μηνιαίος δείκτης χρηματοδότησης νοικοκυριών υποχώρησε στις 42,8 μονάδες το Σεπτέμβριο από τις 43,4 μονάδες τον Αύγουστο, αν και υψηλότερα από το χαμηλό τριών ετών των 41,6 μονάδων του Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξετάζοντας το γ΄ τρίμηνο συνολικά, ο μέσος όρος του δείκτη είναι ο χαμηλότερος από το 2014. Τα βρετανικά νοικοκυριά έχουν επηρεαστεί από τον ταχύτατα αναπτυσσόμενο πληθωρισμό από το Brexit και μετά και από τις χαμηλές αυξήσεις στους μισθούς.

Η σημερινή έρευνα εμφάνισε ότι το ποσό των διαθέσιμων χρημάτων για δαπάνες συνέχισε να υποχωρεί με έναν από τους μεγαλύτερους ρυθμούς των τελευταίων τριών ετών.

Ο Tim Moore της Markit, τόνισε πως με την ΒοΕ να φαίνεται όλο και περισσότερο πρόθυμη να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, η προοπτική του υψηλότερου κόστους δανεισμού και οι αυξημένες πληρωμές στεγαστικών, είναι πιθανό να πλήξουν τα νοικοκυριά περαιτέρω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης