Πιέσεις στα ευρωπαϊκά ομόλογα προκάλεσε το “τελεσίγραφο” που έδωσε το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας, να τεκμηριώσει μέσα στο επόμενο τρίμηνο το κατά πόσο είναι δικαιολογημένη η συμμετοχή της στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων που υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στις επόμενες ώρες αναμένεται η “απάντηση” της ΕΚΤ καθώς για το λόγο αυτό συνεδριάζει εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο της. Η γερμανική κυβέρνηση από την πλευρά της επιχείρησε είτε επισήμως (μέσω του υπουργού Οικονομικών) είτε μέσω διαρροών να διασκεδάσει τον αρνητικό αντίκτυπο που προκάλεσε η συγκεκριμένη απόφαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Σολτς, δήλωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας του (Μπούντεσμπανγκ) θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγ. Μέρκελ φέρεται να δήλωσε σε μέλη του κόμματός της ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο υπερέβη των εξουσιών του.

Στο κλίμα αυτό οι αποδόσεις των περισσοτέρων ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά. Έτσι, στην εγχώρια αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν σήμερα στο 2,20% από 2,14 χθες, του 5ετους στο 1,62% από 1,60% % ενώ του 15ετούς αυξήθηκε στο 2,15% από το 2,13%.

‘Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 45 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 2 εκατ. ευρώ μόνον, αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 2,21% από 2,20% έναντι-0,58% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,79% από 2,76% .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην αγορά συναλλάγματος ελαφρώς πτωτικά κινείται το ευρώ με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται έναντι του δολαρίου νωρίς το απόγευμα στα 1,0841 δολ από τα 1,0905 δολ. που άνοιξε η αγορά. Αρνητική επίπτωση έχει στο ευρωπαϊκό νόμισμα η απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0843 δολ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης