Πτωτικά κινούνται τη Δευτέρα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, εξανεμίζοντας μέρος των κερδών τους της περασμένης εβδομάδας, καθώς η υπερπροσφορά πετρελαίου σε σχέση με την καταρρέουσα ζήτηση, σε συνδυασμό με τα σημάδια έντασης στις σχέσεις Ουάσινγκτον και Πεκίνου, υποδεικνύουν περαιτέρω εμπόδια στην οικονομική ανάκαμψη, παρά τη σταδιακή άρση των lockdowns που ήδη έχει αρχίσει σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουνίου υποχωρεί κατά 7,63%, στα 18,27 δολάρια το βαρέλι ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιουλίου, σημειώνει απώλειες 2,46%, στα 25,79 δολ. το βαρέλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Καθώς η αισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάκαμψης ξεθωριάζει, το πετρέλαιο αφήνει πίσω του τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας, πληττόμενο και από την ενίσχυση του δολαρίου» υπογραμμίζει ο Michael McCarthy, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στη CMC Markets.

Η ενίσχυση του δολαρίου έναντι ενός «καλαθιού» βασικών ανταγωνιστικών του νομισμάτων, που σημειώνεται τη Δευτέρα, κάνει το πετρέλαιο ακριβότερο για αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.

«Οι traders του brent ανησυχούν για τα μακροοικονομικά στοιχεία σχετικά με τη μεταποίηση σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία,  γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες διακυμάνσεις λόγω της αίσθησης συντριβής της ζήτησης και στο συμβόλαιο του brent» προσθέτει ο McCarthy.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αγορά έλαβε στήριξη την προηγούμενη εβδομάδα από σειρά παραγόντων, όπως η μείωση του αριθμού των θανάτων και των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, η ενεργοποίηση της συμφωνίας περικοπής της παραγωγής του OPEC+ από την 1η Μαΐου και η μείωση της παραγωγής από τους δύο αμερικανικούς κολοσσούς, Exxon Mobil και Chevron, σε συνδυασμό και με την άρση των περιορισμών σε σειρά πολιτειών των ΗΠΑ.

Η απειλή, ωστόσο, του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς σε προϊόντα και αγαθά που εισάγονται από την Κίνα, ως «τιμωρία» για τις ευθύνες του Πεκίνου για τη διασπορά του νέου ιού επανέφερε στο προσκήνιο τους φόβους για τον «εμπορικό πόλεμο» των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, γεγονός που ασκεί πίεση στις διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού».

«Η επανέναρξη του εμπορικού πολέμου θα είναι καταστροφική για τις τιμές του πετρελαίου μακροπρόθεσμα» επισημαίνει ο Stephen Innes, επικεφαλής στρατηγικής παγκόσμιας αγοράς στην AxiCorp.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης