Όχι μόνο ο αριθμός των ενήλικων ανύπαντρων – ελεύθερων ατόμων στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί από το 1990, αλλά και το χάσμα στην οικονομική τους κατάσταση, σε σχέση με τα άτομα που ζουν με σύζυγο ή σύντροφο.

Τα μεγαλύτερα έσοδα σε χρήμα έχουν γυναίκες που συζούν με σύντροφο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Pew Research Center, ενώ οι ανύπαντροι άνδρες ήταν μακράν στην πιο δεινή θέση από οικονομική άποψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όπως προκύπτει από τα δεδομένα της έρευνας, οι γυναίκες σήμερα έχουν περισσότερες επιλογές από ποτέ σε σχέση με το παρελθόν», δήλωσε στο Yahoo Money η Μίστι Χέγκενες, οικονομολόγος του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ. «Μπορούν να έχουν επιλογές μέσα από ένα οικονομικά ανεξάρτητο πλαίσιο».

Το ποσοστό των singles Αμερικανών μεταξύ 25 και 54 αυξήθηκε σε 38% το 2019, από 29% το 1990. Οι ανύπαντροι άνδρες είδαν τα έσοδά τους να μειώνονται κατά 4% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενώ ο διάμεσος μισθός για τις γυναίκες που ζουν μόνες τους μειώθηκε κατά 0,9%.

Τα αποτελέσματα ήταν πιο αισιόδοξα για τα άτομα που ζούσαν με σύντροφο ή σύζυγο, με τα έσοδα για τους άνδρες που συζούσαν να αυξάνονται κατά 7% και για τις γυναίκες με σύντροφο/συζυγο να αυξάνονται κατά 48% σε σχέση με το 1990.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι γυναίκες γίνονται οικονομικά πιο ανεξάρτητες και κάνουν περισσότερες επιλογές όσον αφορά στη συνεργασία με άτομα που έχουν παρόμοιο επίπεδο εκπαίδευσης», σχολίασε η Χέγκενες. «Επιπλέον, δεν κάνουν βήμα από τη δουλειά τους».

«Πιο μορφωμένοι σήμερα από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν»

Οι γυναίκες με συντρόφους είχαν επίσης σημαντικά οφέλη στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση τις τελευταίες σχεδόν τρεις δεκαετίες, σε σύγκριση με τους άνδρες που συντροφεύονταν.

Οι γυναίκες είναι «πιο μορφωμένες σήμερα από ποτέ στο παρελθόν», κάτι το οποίο συνδέεται με καλύτερους μισθούς. Και αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι αυτές οι γυναίκες δεν είναι μόνες στη ζωή τους, σύμφωνα με τη Χέγκενες. Οι συντροφευμένες γυναίκες με ένα τουλάχιστον πτυχίο αυξήθηκαν κατά 21 ποσοστιαίες μονάδες από το 1990, ενώ αντίστοιχα οι συντροφευμένοι άνδρες με πτυχίο αυξήθηκαν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Επιπλέον, στο παρελθόν, οι γυναίκες με υψηλή μόρφωση ήταν πιο πιθανό να μείνουν εκτός του εργατικού δυναμικού.

«Περισσότερες γυναίκες είναι σε θέση να βρουν εκπληκτικές δουλειές που τους επιτρέπουν να παραμείνουν εντός της αγοράς εργασίας», επισήμανε η Χέγκενες. «Ιστορικά, όταν οι γυναίκες παντρεύονταν, αποσύρονταν από την αγορά εργασίας και πραγματικά πλέον δεν το κάνουν αυτό».

Συνολικά, οι ενήλικες που ζουν μόνοι τους έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, είναι πιο πιθανό να ζουν με τους γονείς τους και λιγότερο πιθανό να εργαστούν, αλλά αυτοί οι παράγοντες είναι πιο έντονοι στους άνδρες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Το 2019, το 73% των singles ανδρών εργαζόταν, έναντι 91% των ανδρών σε σχέση, ενώ στις γυναίκες εργαζόταν το 77% των ανύπαντρων και το 74% αυτών σε σχέση.

Οι singles είναι λιγότερο πιθανό να έχουν αποκτήσει πτυχίο μεταξύ των τεσσάρων πιο πάνω ομάδων και το 31% ζει με τουλάχιστον έναν γονέα – έναντι 24% των ανύπαντρων γυναικών. Το ποσοστό αυτό για τους άνδρες και τις γυναίκες που συντροφεύονται ανέρχεται σε μόλις 2%.

«Υπάρχει αυτή η πράξη εξισορρόπησης που συμβαίνει στην κοινωνία», σχολίασε η Χέγκενες. «Μερικές φορές προχωράμε προς μια πιο ισότιμη ισορροπία και αυτό απαιτεί όχι μόνο αυτούς που χάνουν να κερδίσουν, αλλά και αυτούς που έχουν κερδίσει να χάσουν»…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης