Σταθεροποιητικές τάσεις και περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον χαρακτηρίζουν σήμερα τη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μετά το ράλι των προηγούμενων ημέρων το οποίο οδήγησε την απόδοση του στο 1,20%, καυμαίνονταν νωρίς το απόγευμα στο 1,228%. Στο 0,441% υποχώρησε η απόδοση του 5ετούς ομολόγου.

   Η εικόνα που εμφάνισε σήμερα η αγορά αποδίδεται στην προεξόφληση από την πλευρά των επενδυτών, δύο θετικών εξελίξεων: την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά μία βαθμίδα από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poors καθώς και στην έγκριση από τον ESM της πρόωρης αποπληρωμής στο ΔΝΤ μέρους (περίπου 3 δισ. ευρώ) του Χρέους της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 2 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,25% από 1,24% την Παρασκευή, έναντι 0,35% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,60% από 1,61% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

   Στην αγορά συναλλάγματος, ελαφρώς ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1113 δολ. από το επίπεδο των 1,1097 δολ. που άνοιξε η αγορά.

   Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στη διήμερη σύσκεψή που ξεκινάει σήμερα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). H προθεσμιακή αγορά συναλλάγματος προεξοφλεί με σχετική βεβαιότητα ότι η Fed θα προχωρήσει στην τρίτη μείωση του επιτοκίου της για φέτος, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά το αμερικανικό νόμισμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,335%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,381%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,421% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,471%.

   Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1095 δολ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης