Την ενίσχυση του μηχανολογικού εξοπλισμού για τον έλεγχο των μυδιών και των υπολοίπων οστρακοειδών που παράγονται στον Θερμαϊκό Κόλπο ζητά η αντιπεριφέρεια Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δεδομένου ότι στην περιοχή δραστηριοποιούνται πάνω από 500 οικογένειες, ενώ το μύδι είναι ένα προϊόν εξαγώγιμο σε ποσοστό 90%.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, Κώστα Γιουτίκα, έλεγχοι σε δείγματα νερού και σάρκας των μυδιών πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα, ενώ ο ίδιος έχει ζητήσει να γίνονται δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα κατά την περίοδο αιχμής της παραγωγής, από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Την συγκεκριμένη περίοδο, σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο Δημήτρη Τζηρίτη, αυξάνονται τα ποσοστά τοξικών ουσιών στα μύδια και όταν αυτά υπερβούν τα σχετικά όρια, σταματά η αλίευσή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε περίπτωση που εκσυγχρονιστεί το εργαστήριο του αρμόδιου υπουργείου στη Θεσσαλονίκη, όπου διενεργούνται όλοι οι έλεγχοι, θα είναι δυνατόν να αυξηθεί ο αριθμός τους. Ταυτόχρονα, κάθε παραγωγός, εφόσον του δοθεί η δυνατότητα μέσω νομοθετικής πρόβλεψης, θα μπορεί να φέρνει για έλεγχο δείγματα της δικής του παραγωγής, ώστε να επιτρέπεται ή όχι η αλίευση των προϊόντων του και να μην κλείνει ολόκληρος ο Θερμαϊκός Κόλπος.

Οι συνθήκες δεν είναι ίδιες σε όλα τα σημεία του Κόλπου και σε απόσταση είκοσι χιλιομέτρων. Σε περιπτώσεις, δε, που οι τιμές είναι οριακές και ο Θερμαϊκός Κόλπος κλείνει, μια γρήγορη μέτρηση σε συγκεκριμένα σημεία θα μπορούσε να διευκολύνει την αλίευση ανά περιοχή και τη συνέχιση της προμήθειας της αγοράς» σχολίασε ο κ. Γιουτίκας σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους.

Παράλληλα, ανέφερε ότι με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό η δημόσια υγεία αλλά και η ιχνηλασιμότητα των προϊόντων, με οφέλη για τους νόμιμους παραγωγούς και τη δυνατότητα καλύτερης προώθησης των οστρακοειδών στην αγορά. “Αυτή τη στιγμή τα ελληνικά μύδια αγοράζονται χύμα από την ιταλική αγορά και προωθούνται σε τρίτες χώρες συσκευασμένα ως ιταλικά” σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γνωστοποίησε, εξάλλου, ότι υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση από το ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ενίσχυση ερευνητικών κέντρων και θα μπορούσε να υποβληθεί πρόταση από το υπουργείο για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού με σκοπό την εντατικοποίηση των ελέγχων.

Και μπορεί ο Θερμαϊκός Κόλπος να κατέχει τη “μερίδα του λέοντος” στην παραγωγή οστρακοειδών, ωστόσο η δραστηριότητα αυτή διενεργείται και σε άλλες περιοχές, όπως εκείνη του Στρυμονικού Κόλπου στη Χαλκιδική.

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε σήμερα την παραλαβή του έργου παρακολούθησης δυνητικών τοξικών μικροφυκών στις ζώνες παραγωγής της περιοχής ενώ ο κ. Τζηρίτης διαβεβαίωσε την επιτροπή ότι οι έλεγχοι γίνονται ανελλιπώς.

«Έχουμε λιβάδια Ποσειδωνίας στην περιοχή, τα οποία προσβάλλονται και πρέπει να παρακολουθούμε την τοξικότητα. Υπάρχουν δείκτες οριακοί που αν ξεπεραστούν, σταματά η αλίευση μυδιών. Αυτό παλαιότερα παρουσιαζόταν από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο. Τελευταία φορά που παρουσιάστηκε αυτό το φαινόμενο ήταν πριν από επτά – οκτώ χρόνια» σημείωσε ο κ. Τζηρίτης.

Σε κάθε περίπτωση ανέφερε ότι στον Στρυμονικό Κόλπο δραστηριοποιούνται δύο μόνο μονάδες οστρακοκαλλιεργειών, ωστόσο η παραγωγή είναι μικρή και δεν κατευθύνεται στο εξωτερικό, αλλά απορροφάται στην τοπική αγορά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης