Αστοχία στις προβλέψεις τους για την πορεία της ισοτιμίας του Ευρώ σε σχέση με το δολάριο, αφού προεξοφλούσαν, όχι πολλούς μήνες πριν, ότι τα δύο κυρίαρχα νομίσματα θα συγκλίνουν στο 1 προς 1.

Πρόκειται οπωσδήποτε για μια μεγάλη αποτυχία, από την οποία όμως βγήκαν πολλά λεφτά. Όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις κάποιοι χάνουν δις δολάρια και κάποιοι λίγοι κερδίζουν πολλά περισσότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ευρώ συνεχίζει να σημειώνει άνοδο αγγίζοντας το 1,14 έναντι του δολαρίου, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών, με τις απόπειρες από τις πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μετριάσουν το μήνυμα που έλαβε η αγορά από την ομιλία του προέδρου Mario Draghi αυτή την εβδομάδα να πέφτουν στο κενό.

Το ενιαίο νόμισμα έχει σημειώσει το τελευταίο τριήμερο τα μεγαλύτερα κέρδη που έχει σημειώσει σε τέτοιο διάστημα εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, ωθώντας τον ευρύτερο δείκτη του δολαρίου στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο κάνοντας ορισμένους από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του δολαρίου να “κηρύξουν” το τέλος του ράλι του αμερικάνικου νομίσματος.

«Υπάρχει μια μικρή ανησυχία στις αγορές για το γεγονός ότι η ισορροπία των προσδοκιών της νομισματικής πολιτικής κινείται λίγο περισσότερο σε μια πιο επιθετική κατεύθυνση στην Ευρώπη», σημειώνει η Credit Suisse.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Deutsche Bank χθες εγκατέλειψε τις εκτιμήσεις της ράλι του δολαρίου προς την απόλυτη ισοτιμία με το ευρώ, αλλάζοντας πλέον την πρόβλεψή της για το ενιαίο νόμισμα στο 1,16 έναντι του δολαρίου ή υψηλότερα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους από το 1,03 που προέβλεπε πριν.
Σε σημείωμα προς τους πελάτες της τράπεζας, μετά την εκτόξευση του ευρώ σε υψηλό ενός έτους χθες, ο αναλυτής της Deutsche George Saravelos είπε ότι το ράλι δολαρίου, που κυριαρχεί από το 2014 είχε τελειώσει.

Μαζί με την Goldman Sachs, η Deutsche Bank ήταν ο μεγαλύτερος ταύρος του δολαρίου μεταξύ των μεγάλων τραπεζών, και μόλις πριν λίγο διάστημα ο George Saravelos είχε προβλέψει ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στα 85 σεντς έναντι του δολαρίου.

Η Goldman Sachs πριν λίγες μέρες εγκατέλειψε τις εκτιμήσεις της για απόλυτη ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, και τις αναβάθμισε στο 1,10, το 1,15 και το 1,20 για τα τέλη του 2018, του 2019 και του 2020 ( από 1,00, 0,95 και 0,90 πριν).
Η ομιλία του κ. Draghi την Τρίτη υποτίθεται ότι έπεισε τις αγορές ότι η ΕΚΤ ετοιμάζεται να ξεκινήσει να αποσύρει τα έκτακτα μέτρα τόνωσης της οικονομίας της ευρωζώνης, αργότερα φέτος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ένας από τους λίγους που προέβλεψαν την αντίθετη κίνηση του Ευρώ, πηγαίνοντας «κόντρα» σε όλους τους κολοσσούς της αγοράς συναλλάγματος ήταν το ινστιτούτο Prutsen από τη Γερμανία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης