Το ασφυκτικό χρονικό περιθώριο που έχει δοθεί για έναν Διεθνή Διαγωνισμό και μάλιστα σε περίοδο που πολλές περιοχές της χώρας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καταγγέλλει η ΝΕΑ  ΠΑΣΕΓΕΣ, ζητώντας το αυτονόητο δικαίωμα ενδιαφερομένων μελών της να μετέχουν επί ίσοις όροις.

Σε επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ, η οποία κοινοποιείται και στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ ζητά την άμεση και αποφασιστική παρέμβαση του κ. Αραχωβίτη, ώστε να δοθεί 2μηνη παράταση, σημειώνοντας ότι ακόμη και αν δεν υπήρχαν τα προβλήματα που δημιούργησε το πέρασμα της Ωκεανίδας, θα ήταν πρακτικά αδύνατο να συντάξει κανείς φάκελο υποψηφιότητας για έναν τέτοιο δαιδαλώδη και πολύπλοκο Διεθνή Διαγωνισμό, …παρ’ εκτός και αν ήταν ενήμερος από πριν και είχε ήδη προετοιμαστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Έχοντας την ακράδαντη πεποίθηση ότι ήγγικεν η ώρα για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Γεωργικού Τομέα και αφού σας συγχαρούμε για τη συμβολή σας στην προσπάθεια μετάβασης και των αγροτών στη νέα εποχή, κατά την οποία θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις σύγχρονες τεχνολογίες επ’ ωφελεία της παραγωγής, άρα και της εθνικής οικονομίας, σας γνωρίζουμε ότι Συνεταιρισμοί μέλη μας επιθυμούν να μετέχουν στη διαγωνιστική διαδικασία του ανάλογου έργου.

Για να είναι, ωστόσο, επί ίσοις όροις αυτή η συμμετοχή, κρίνουμε απολύτως αναγκαία τη χρονική μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας για την υποβολή των φακέλων υποψηφιότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τουλάχιστον 2μηνη παράταση είναι αναγκαία για πολύ συγκεκριμένους και απολύτως αντικειμενικούς λόγους, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για έναν Διεθνή  Διαγωνισμό, με δαιδαλώδεις παραμέτρους και πολύπλοκες γραφειοκρατικές και τεχνικού χαρακτήρα διαδικασίες, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις είναι πρακτικά αδύνατο να ολοκληρωθούν, όχι με υπαιτιότητα των ενδιαφερομένων συνεταιρισμών μελών του φορέα μας, αλλά για λόγους που υπερβαίνουν τη δική τους υπόσταση. Αναφερόμαστε κυρίως στο γεγονός ότι περιοχές της χώρας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (βλ. συνημμένα) και δημοτικές – περιφερειακές ή και κρατικές υπηρεσίες εξακολουθούν να μην λειτουργούν ομαλά, από το πέρασμα του καιρικού συστήματος «Ωκεανίς» μέχρι και σήμερα.

Λάβετε υπόψιν σας ότι ζημιές και προβλήματα, που δυσχεραίνουν τη λειτουργία τους, έχουν υποστεί, σε κάποιες περιπτώσεις, και αυτοί ακόμη οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στον Ανοιχτό Διεθνή Ηλεκτρονικό Διαγωνισμό.

Ακόμη κι αν δεν υπήρχαν όλα αυτά τα προβλήματα, ακόμη κι αν δεν ήταν οι περιοχές στις οποίες αναφερόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ακόμη κι αν όλα κυλούσαν με τους συνήθεις ρυθμούς, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο στο χρονικό περιθώριο του ενός (1) μηνός που δίνει η προκήρυξη, να προλάβει κανείς να συγκεντρώσει τον όγκο των απαιτούμενων δικαιολογητικών, να συντάξει τα προβλεπόμενα έγγραφα και να υποβάλει φάκελο.

Αρκεί να σημειώσουμε ότι μόνο για την «ηλεκτρονική υπογραφή», χρειάζεται κανείς έως και δέκα ημέρες!

Αντιλαμβάνεστε, κύριε υπουργέ, ότι στην περίπτωση που δεν δοθεί η εύλογη παράταση που με την παρούσα ζητάμε, θα υπάρξει άδικος και, σύμφωνα με κάποιες προσεγγίσεις, σκόπιμος αποκλεισμός ενδιαφερομένων μερών. «Σκόπιμος», διότι αυτό που μας μεταφέρουν Συνεταιρισμοί μέλη μας είναι πως το χρονικό περιθώριο για έναν τέτοιο διαγωνισμό είναι ούτως ή άλλως ελάχιστο και μόνο αν κάποιος ήταν εκ των προτέρων ενήμερος κι είχε προετοιμαστεί θα μπορούσε να ολοκληρώσει το φάκελο σε 1 μόλις μήνα.

Φυσικά, ως ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ δεν συμμεριζόμαστε την άποψη αυτή. Θεωρούμε, ωστόσο, ότι στους ύποπτους και καχύποπτους καιρούς που ζούμε, δεν πρέπει να υπάρχει έδαφος πρόσφορο για την ανάπτυξη τέτοιων σκέψεων. Και ακριβώς επειδή γνωρίζουμε τον άμεμπτο τρόπο που πορεύεστε και έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό σας, ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας προς κάθε συναρμόδιο για το έργο υπουργό ή εκπρόσωπο άλλου φορέα, προκειμένου να καταπέσει κάθε υπόνοια τέτοιου τύπου και να αφαιρεθεί κάθε πιθανή σκιά.

Τέλος, θέλουμε να συνυπολογίσετε το γεγονός ότι το έργο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα» αφορά άμεσα τους αγρότες μας και τους Συνεταιρισμούς στους οποίους ανήκουν. Στα δικά τους χωράφια θα εγκατασταθεί το εθνικής εμβέλειας δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών, απ’ τις δικές τους καλλιέργειες θα γίνεται η συλλογή δεδομένων, αυτοί θα κληθούν στην πραγματικότητα να υλοποιήσουν το έργο, που αυτούς, εν τέλει έρχεται να υπηρετήσει.

Αποτελεί «θέμα τιμής» και ηθική υποχρέωση για τους Συνεταιρισμούς να είναι παρόντες στη μεγάλη προσπάθεια για τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Γεωργίας. Aν όχι οι Συνεταιρισμοί, αν όχι οι ίδιοι οι αγρότες, …ποιοι;

Κύριε υπουργέ,

Εκ των προτέρων σας ευχαριστούμε για το ειλικρινές ενδιαφέρον  και σας συγχαίρουμε για την πολιτική ορθοστασία που είμαστε βέβαιοι ότι και σε αυτή την περίπτωση θα επιδείξετε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης