«Το συχνότερο εύρημα των ελέγχων του ΣΕΠΕ είναι η σταδιακή μετατόπιση της παραβατικότητας από αδήλωτη, σε σχετικώς αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία. Δηλαδή, εργαζόμενοι που είναι δηλωμένοι για μερικό ωράριο, στην πραγματικότητα δουλεύουν 8ωρο ή και παραπάνω», σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ Νάσο Ηλιόπουλο.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο κ. Ηλιόπουλος «σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που δεν έχουν ζήτημα οικονομικής βιωσιμότητας, παραβιάζεται το εργατικό δίκαιο έχοντας εργαζόμενους που είναι δηλωμένοι κανονικά με 8ωρο, κάνουν όμως πάρα πολλές αδήλωτες υπερωρίες, ενώ η αδήλωτη εργασία κυμαίνεται κοντά στο 10%».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα της επιθεώρησης εργασίας «το 70% των καταγγελιών για μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων του 2016 έφερε ως αποτέλεσμα να το λάβουν οι εργαζόμενοι».

Επισημαίνεται ότι με προγραμματισμό μέσω του Risk Analysis, ως επιμέρους σημαντικό εργαλείο του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΣΕΠΕ, επιτρέπεται μέσα από μια σειρά παραγόντων, όπως το ιστορικό των επιχειρήσεων, τα στοιχεία που κατατίθενται στο ΕΡΓΑΝΗ κ.λπ. ο εντοπισμός των επιχειρήσεων που με πρώτη προτεραιότητα πρέπει να ελεγχθούν.

«Δεν υπάρχει εργασιακός χώρος που να μην ελέγχει η Επιθεώρηση Εργασίας και κάθε εργαζόμενος μπορεί να κάνει ανώνυμη καταγγελία στο 15512, το οποίο αποτελεί σημαντικό εργαλείο για το Σώμα Επιθεώρησης» ανέφερε ο κ. Νάσος Ηλιόπουλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης