Περαιτέρω άνοδο πάνω από τα 67 δολάρια το βαρέλι κατέγραψε σήμερα το πετρέλαιο, χάρη στην προοπτική παρατεταμένων μειώσεων στην παραγωγή, αν και οι ανησυχίες για πιθανό πλήγμα στην κατανάλωση από την οικονομική επιβράδυνση περιόριζαν τα κέρδη.

Υπουργοί από κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ και από χώρες εκτός του οργανισμού, που συναντήθηκαν στο Αζερμπαϊτζάν για να συζητήσουν τη συμφωνία τους για τη μείωση της παραγωγής, δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να παρατείνουν τις δεσμεύσεις τους. Η Σαουδική Αραβία άφησε να εννοηθεί ότι ο ΟΠΕΚ ίσως χρειαστεί να παρατείνει τις μειώσεις έως τα τέλη του έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσε άνοδο 20 σεντς στα 67,36 δολάρια το βαρέλι στις 14:07 ώρα Ελλάδας. Την περασμένη εβδομάδα ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του έτους, στα 68,14 δολάρια. Το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε κατά 5 σεντς στα 58,57 δολάρια.

«Η τελευταία ώθηση προήλθε από τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας», δήλωσε ο Τάμας Βάργκα, αναλυτής στην PVM, αναφερόμενος στα σχόλια του υπουργού Ενέργειας Χαλίντ αλ-Φαλίχ για πιθανή παράταση των μειώσεων της παραγωγής.

Η ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας και μειωμένη ζήτηση περιόρισαν την άνοδο των τιμών, όπως και η σύσταση από το πάνελ του ΟΠΕΚ στο Αζερμπαϊτζάν περί ακύρωσης της συνεδρίασης του Απριλίου, το οποίο σημαίνει ότι η επόμενη συνεδρίαση της ομάδας των παραγωγών, γνωστής ως ΟΠΕΚ+, δεν θα γίνει πριν από τον Ιούνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση, η τιμή του μπρεντ έχει ενισχυθεί κατά ένα τέταρτο από τις αρχές του έτους λόγω των μειώσεων της παραγωγής από την 1η Ιανουαρίου, που αποφάσισαν ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και σύμμαχοι όπως η Ρωσία, καθώς και των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν και στη Βενεζουέλα.

«Η στρατηγική του ΟΠΕΚ+ ήδη φαίνεται να αποφέρει καρπούς», ανέφεραν σε έκθεσή τους αναλυτές της Commerzbank.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης