Πάνω από 75 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από την αρχή του έτους

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019, 12:47
Πάνω από 75 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από την αρχή του έτους

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ ξεπέρασε σήμερα τα 75 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά εφέτος, καθώς οι ανησυχίες για την ποιότητα του αργού οδήγησαν στην αναστολή μέρους των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου την ώρα που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ενισχύσουν τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Στις 11.51 ώρα Ελλάδας, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το μπρεντ κατέγραψαν άνοδο 65 σεντς, στα 75,22 δολάρια το βαρέλι.

Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό είχαν διαμορφωθεί νωρίτερα στα 66,09 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 20 σεντς.

Η Πολωνία και η Γερμανία ανέστειλαν τις εισαγωγές ρωσικού αργού μέσω του αγωγού Ντρούζμπα λόγω κακής ποιότητας.

Πηγές δήλωσαν ότι και η Τσεχία ανέστειλε τις αγορές.

Ο αγωγός αυτός μπορεί να μεταφέρει έως 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα ή 1% της παγκόσμιας ζήτησης για αργό πετρέλαιο, ενώ έχει ανασταλεί η ροή περίπου 700.000 βαρελιών την ημέρα, σύμφωνα με πηγές του κλάδου και υπολογισμούς του Reuters.

Στην άνοδο των τιμών συνέβαλαν και οι προσπάθειες των ΗΠΑ να μειώσουν σε μηδενικά επίπεδα τις εξαγωγές ιρανικού αργού.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αυτήν την εβδομάδα ότι θα τερματίσουν όλες τις εξαιρέσεις από τις κυρώσεις που αφορούν το Ιράν, τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ, απαιτώντας από χώρες να σταματήσουν τις εισαγωγές πετρελαίου από την Τεχεράνη από τον Μάιο, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωπες με κυρώσεις από την Ουάσινγκτον.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019, 12:47