Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει «αβυσσαλέες απώλειες» και η ανάκαμψη θα αναχαιτισθεί από την έλλειψη πόρων για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού, προειδοποιεί σήμερα ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Για τον ίδιο τον Μάλπας – του οποίου το ίδρυμα έχει ήδη εκταμιεύσει 160 δισεκατομμύρια δολάρια για βοήθεια έκτακτης ανάγκης σε περίπου 100 κράτη – το εύρος της κρίσης θα αναγκάσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να επανεξετάσουν την ίδια τη δομή της οικονομίας τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον ίδιο, η καταστροφική επίδραση της πανδημίας Covid-19 στην παγκόσμια οικονομία είναι πολύ μεγαλύτερη από τα 5 τρισεκ .δολάρια σε πλούτο που καταστράφηκε, όπως θεωρείτο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ζημίας.

Το ίδιο ισχύει και για τα 60 εκατομμύρια ανθρώπους που καταβαραθρώθηκαν στην ακραία φτώχεια και των οποίων ο αριθμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς η κρίση εξαπλώνεται.

Και στην ερώτηση τι τον εμποδίζει να κοιμάται; ο Μάλπας δεν διστάζει να απαντήσει «Δεν υπάρχουν αρκετά μέσα!»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συνεχίζω να αναζητώ (…) και άλλους για να συμμετάσχουν στα προγράμματα που έχουμε δρομολογήσει», συμπεριλαμβανομένης της άμεσης παροχής ρευστού για να βοηθήσουμε ακόμη πιο γρήγορα τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς στις φτωχές χώρες, προσθέτει ο ίδιος.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα τα αναθεωρημένα στοιχεία για τις οικονομικές προοπτικές, αλλά μόνο τα στοιχεία δεν μπορούν να δώσουν μια ιδέα για την κλίμακα της καταστροφής.

«Οι χώρες αντιμετωπίζουν τη χειρότερη ύφεση μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό θα αναγκάσει πολλούς να ανησυχούν για τις συνέπειες για τους αναξιοπαθέστερους, τους πιο ευάλωτους μέσα σε αυτές τις οικονομίες: τα παιδιά, όσους φροντίζουν άλλους, όλους όσοι βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτές τις άνευ προηγουμένου προκλήσεις”, δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Κι εάν οι πιο προηγμένες οικονομίες θα παρουσιάσουν τη χειρότερη ύφεσή τους σε επίπεδα ποσοστών, «οι φτωχότερες χώρες είναι εκείνες που πραγματικά θα αντιμετωπίσουν την πιο επικίνδυνη συρρίκνωση της οικονομίας τους, καθώς ήταν ήδη κοντά στο όριο της φτώχειας ακόμη και πριν από την πανδημία», πρόσθεσε.

Τα ήδη πενιχρά κονδύλια που διατίθενται για την εκπαίδευση ή άλλες επενδύσεις στο μέλλον θα χρησιμοποιηθούν για να αντιμετωπισθεί η έκτακτη ανάγκη που προκαλείται από την πανδημία.

«Οι επενδύσεις που χρειαζόμαστε για το μέλλον χάνονται στην καταπολέμηση της πανδημίας», προειδοποιεί ο Mάλπας, αναφερόμενος ιδιαίτερα στον “τεράστιο” αριθμό παιδιών που δεν πηγαίνουν σχολείο.

Η απουσία επενδύσεων σημαίνει επίσης ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη θα απαιτήσει ακόμη περισσότερο χρόνο.

Τι θα συμβεί μετά;

Πέρα από τις άμεσες αντιδράσεις απέναντι στην κρίση, ο Μάλπας προειδοποιεί τους ιθύνοντες για την ανάγκη να επανεξετάσουν και να αναμορφώσουν τις οικονομίες τους, επειδή πρέπει «να συνειδητοποιήσουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα είναι πολύ διαφορετική στο μέλλον».

Οι πολιτικοί θα πρέπει να επενδύσουν σε νέους τύπους θέσεων εργασίας και επιχειρήσεων για να προσαρμοσθούν «στην οικονομία του μέλλοντος αντί να πασχίζουν να ανακεφαλαιοποιήσουν την οικονομία του παρελθόντος», είπε αναφερόμενος στο παράδειγμα της τουριστικής βιομηχανίας, η οποία κατέρρευσε εντελώς όταν τα σύνορα έκλεισαν και ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού περιορίσθηκε κατ’ οίκον. Ένας κλάδος που θα πρέπει να προσαρμοσθεί στον νέο τρόπο ζωής στη μετά την πανδημία εποχή.

«Θα πρέπει να καταρτίσουμε τους εργαζομένους σε έναν κόσμο όπου θα υπάρχει λιγότερος τουρισμός και περισσότερες ανάγκες όσον αφορά την επισιτιστική ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού με τρόφιμα», συμβούλευσε ο Μάλπας.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει επίσης να εγκαταλειφθούν ορισμένες πολιτικές που τόσο η ίδια, όσο και ο αδελφός οργανισμός, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), συνιστούσαν από καιρό –όπως για παράδειγμα τις επιδοτήσεις για ενεργειακά προϊόντα, εν μέσω μιας απότομης πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης