H πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντε Λάιεν αποφάσισε να μην προτείνει ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου, αψηφώντας το αίτημα 15 κρατών – μελών της ΕΕ, μεταδίδει το Politico.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το άρθρο, η Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντίτε Γιουλ Γιόργκενσεν, είπε στους αντιπροσώπους των κρατών – μελών ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει ένα non paper με προτάσεις για κοινές αγορές, προκαλώντας την οργή τους σύμφωνα με το Politico.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την ανακοίνωση της Γιουλ Γιόργκενσεν, ένας αντιπρόσωπος πήρε τον λόγο και δήλωσε ότι η πρόταση που είχε υποσχεθεί η Επιτροπή ήταν στην πραγματικότητα ένα «non-non-non-paper».

«Είναι ένα non-paper για την Επιτροπή, αλλά ένα non-non-paper για τα κράτη μέλη καθώς δεν υπάρχει ακόμη, και ένα non-non-non-paper επειδή στην πραγματικότητα δεν εισάγει νέες λύσεις», είπε.

Τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες είπαν στο Politico ότι ειδικά το Βερολίνο προειδοποίησε την φον ντερ Λάιεν να μην προτείνει πλαφόν, καθώς φοβάται ότι από τη στιγμή που θα πέσει η πρόταση στο τραπέζι θα είναι πιο δύσκολο να απορριφθεί στο συμβούλιο των κρατών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Γερμανία, με τις βαθύτερες τσέπες, κατάφερε να επικρατήσει των γειτόνων της ώστε να εξασφαλίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου που θα χρειαστεί για το χειμώνα», γράφει το Politico, προσθέτοντας ότι η ΕΕ συζητά πλέον επιδότηση της τιμής του φυσικού αερίου για να μειώσει τις τιμές στους καταναλωτές.

Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι εάν επιβληθεί ανώτατο όριο τιμής το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί με πολιτικά κριτήρια στις χώρες της ΕΕ, αντί να ορίζεται η κατανομή του στον πλειοδότη από τις δυνάμεις της αγοράς.

Όπως σημειώνει ωστόσο το άρθρο του Politico, η Γερμανία πάντως έχει παρακάμψει τις δυνάμεις της αγοράς με το πρόγραμμα επιδοτήσεων για την αγορά μεγάλων ποσοτήτων LNG.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν επίσης ότι οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου (μέσω επιδότησης) θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένη κατανάλωση – έναν τοξικό συνδυασμό που θα μπορούσε να καταλήξει σε ελλείψεις.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης