ΟΟΣΑ: Η αβεβαιότητα στις σινοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις είναι ο «εχθρός της ανάπτυξης»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019, 13:33
ΟΟΣΑ: Η αβεβαιότητα στις σινοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις είναι ο «εχθρός της ανάπτυξης»

Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας καθυστερούν την παγκόσμια ανάκαμψη και συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

«Ήμασταν στο μέσον της ανάκαμψης, όταν ξεκίνησαν όλες αυτές οι αποφάσεις για το εμπόριο και αυτό όχι μόνο κατέπνιξε την ανάκαμψη, αλλά βασικά παρήγαγε την επιβράδυνση και συνεχίζει να υπάρχει η πιθανότητα για μεγαλύτερη ζημιά» επεσήμανε ο Άνχελ Γκουρία στο δίκτυο CNBC κατά την έναρξη του Εαρινού Φόρουμ του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.

Ο Γκουρία δήλωσε ότι οι εμπορικές εντάσεις επηρεάζουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, προσθέτοντας ότι οδήγησαν τον ΟΟΣΑ να μειώσει σχεδόν κατά 1 ποσοστιαία μονάδα τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη τους τελευταίους 12 μήνες.

Πριν από έναν χρόνο προέβλεπε ανάπτυξη 3,9% το 2019, τώρα προβλέπει 3,1%. Οι νεότερες οικονομικές προβλέψεις του οργανισμού αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο.

«Η αβεβαιότητα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ανάπτυξης και όταν δεν έχεις επενδύσεις λόγω της αβεβαιότητας στο εμπόριο, τότε φυσικά ως γενικός κανόνας η ανάπτυξη θα μειωθεί και αυτό είναι που συνέβη σε μια σχετικά μικρή χρονική περίοδο. Είναι πράγματι σήμερα ένα πολύ άσχημο σκηνικό, είναι μεγάλη πηγή ανησυχίας» δήλωσε.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019, 13:33