Οι τραπεζικές χρεώσεις σε κάθε είδους συναλλαγή έχουν προκαλέσει την αντίδραση τόσο του επιχειρηματικού κόσμου, όσων και των βασικών κομμάτων της αντιπολίτευση και βεβαίως των πολιτών, που βλέπουν να επιβαρύνονται ακόμη και για την επαναποστολή ενός χαμένου ΡΙΝ…

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΙΝΑΛ πολιτικοποιούν το υψηλό κόστος συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών και ζητούν να μάθουν από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς ποια μέτρα θα λάβουν άμεσα για την αποκλιμάκωση του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση με θέμα «Υψηλό κόστος συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών και μέτρα για την αποκλιμάκωση του», κατέθεσαν 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, με πρωτοβουλία των Πάνου Σκουρλέτη, Τρύφωνα Αλεξιάδη και Ραλλίας Χρηστίδου.

Μεταξύ άλλων, στην ερώτηση των 44 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τις τελευταίες μέρες γίναμε κοινωνοί μιας, ως φαίνεται, ανεξέλεγκτης πρακτικής των τραπεζών, σχετικά με την χρέωση τραπεζικών υπηρεσιών, ακόμη και όσων μέχρι πρόσφατα παρέχονταν δωρεάν.

Προκύπτει ότι οι τράπεζες χρεώνουν 3 ευρώ για την επανέκδοση του PIN, ενώ με προμήθεια 5 ή 6 ευρώ επιβαρύνεται η ανανέωση της χρεωστικής κάρτας, ακόμη και αν αυτή οφείλεται σε κλοπή! Σε βάθος τριετίας οι 4 συστημικές τράπεζες έχουν καταφέρει μέχρι και τον διπλασιασμό της κερδοφορίας από τη χρέωση τραπεζικών συναλλαγών (ως ποσοστό των συνολικών λειτουργικών τους εσόδων), συναλλαγών που αφορούν και την χρήση εκ μέρους των πολιτών ηλεκτρονικών μέσων συναλλαγής».

Το ΚΙΝΑΛ έφερε το θέμα στην Κομισιόν

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, ερώτηση σχετικά με την συντονισμένη επιβολή υπέρογκων και καταχρηστικών χρεώσεων σε πληθώρα τραπεζικών απρόσωπων συναλλαγών σε ATM, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης.

Σύμφωνα με όσα έχουν εξαγγελθεί και ήδη εφαρμόζονται στην Ελλάδα, τόσο οι πολίτες όσο και οι επιχειρήσεις επιβάλλονται πλέον σε συντονισμένες χρεώσεις από το σύνολο των συστημικών τραπεζών, για υπηρεσίες οι οποίες έως σήμερα διατίθενται δωρεάν. Οι χρεώσεις αυτές αφορούν την ερώτηση υπολοίπου, τη λήψη αντιγράφου των τελευταίων συναλλαγών σε ATM, την επανέκδοση PIN κ.α.

Καθώς δεν υπάρχουν εξηγήσεις για αυτή την κατάσταση, ο κ. Ανδρουλάκης ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν επιβολή των χρεώσεων αυτών είναι σύννομη με τους σχετικούς Κανονισμούς και Οδηγίες της Ένωσης (Κανονισμό (ΕΕ) 2015/751, την Οδηγία (ΕΕ) 2015/2366 και τον Κανονισμό (ΕΕ) 924/2009) και ποιες θα είναι οι ενέργειες της Επιτροπής τόσο όσον αφορά την αρμοδιότητα ελέγχου συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία που αφορά τη λειτουργία και τις συναλλαγές των τραπεζών εντός της Ενιαίας Αγοράς, όσο και το κομμάτι που αφορά την επιβολή των ευρωπαϊκών κανόνων του ανταγωνισμού, δεδομένου του ελεγκτικού της ρόλου.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: Νέες συντονισμένες υπέρογκες χρεώσεις τραπεζικών συναλλαγών εις βάρος των Ελλήνων καταναλωτών.

Οι ελληνικές τράπεζες, αρχής γενομένης από το τέλος Οκτωβρίου, προβαίνουν συντονισμένα στην επιβολή νέων καταχρηστικών χρεώσεων και προμηθειών για υπηρεσίες οι οποίες έως σήμερα διατίθενται δωρεάν στους πελάτες τους. Χρεώσεις θα επιβάλλονται, μεταξύ άλλων, για την ερώτηση υπολοίπου, τη λήψη αντιγράφου των τελευταίων συναλλαγών σε ATM, την επανέκδοση PIN κ.α. Ήδη έχουν υποβληθεί καταγγελίες προς την Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος για τις υπέρογκες αυτές χρεώσεις, τόσο από μεμονωμένους πολίτες, αλλά και από ενώσεις πολιτών ή/και συλλόγους.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Είναι σύννομες οι ανωτέρω χρεώσεις με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, και πιο συγκεκριμένα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2015/751, την Οδηγία (ΕΕ) 2015/2366 και τον Κανονισμό (ΕΕ) 924/2009;

2. Λαμβάνοντας υπόψη τη συντονισμένη επιβολή των επιπλέον χρεώσεων εκ μέρους των τραπεζών, ποιες οι ενέργειες της Επιτροπής ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι τράπεζες δεν θα επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες στην αγορά, και δεν θα προχωρήσουν μονομερώς στην αύξηση κόστους των τραπεζικών συναλλαγών για ιδιώτες και επιχειρήσεις;

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης