Διατηρείται και σήμερα το θετικό κλίμα στην αγορά ομολόγων με αποτέλεσμα νωρίς το απόγευμα η απόδοση του 10ετούς τίτλου να κυμαίνεται στο 1.32% από 1,34% την Παρασκευή. Αναλυτές εκτιμούν ότι η πτωτική πορεία των αποδόσεων φαίνεται να είναι αδιατάρακτη, γεγονός που σηματοδοτεί -εκτός δραματικού απροόπτου- την υποχώρηση της απόδοσης τους 10ετούς ομολόγου κάτω από το 1,3% εντός της εβδομάδος.

   Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 12 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 11 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 7ετές ομόλογο με 9 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,33% από 1,35% στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδος, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,57% να διαμορφωθεί στο 1,90% από 1,92%.

   Στην αγορά συναλλάγματος, πιέσεις δέχεται σήμερα το ευρώ με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να υποχωρήσει κάτω από τα 1,1 δολ. και να διαπραγματεύεται το απόγευμα στα 1,099 δολ. από το επίπεδο των 1,1018 δολ. που άνοιξε η αγορά.

   Αρνητικά επηρέασε το ευρωπαϊκό νόμισμα η διαμόρφωση του δείκτης PMI Σεπτεμβρίου στη Γερμανία σε επίπεδα χαμηλότερα του αναμενομένου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   Από την άλλη πλευρά, το δολάριο ευνοείται τόσο από τις εξελίξεις στο μέτωπο του αμερικανικού- κινεζικού εμπορικού πολέμου όσο και από την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τις ΗΠΑ που άρχισαν την προηγούμενη εβδομάδα, ως εποικοδομητικές, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στις διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενη εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας, που αναμένεται να εντατικοποιηθούν στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, εξετάζεται το ενδεχόμενο αρχικά να καταρτιστεί ενδιάμεση συμφωνία, η οποία θα καλύπτει μέρος της εμπορικής διαμάχης.

   Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,354%.

Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,433%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,451% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,464%.

   Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0985 δολ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης