Η ανάγκη η ΕΚΤ να δίνει μια εικόνα στις αγορές για τις μελλοντικές κινήσεις των επιτοκίων, θα περιοριστεί όταν ο πληθωρισμός υποχωρήσει αρκετά, ανέφερε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, Olli Rehn.

Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η συζήτηση για το guidance της ΕΚΤ παραμένει ανοιχτή αφότου τα μέλη του δ.σ., Benoit Coeure και Peter Praet υποστήριξαν προσφάτως ότι η τράπεζα ίσως χρειαστεί να δίνει μία ακόμη πιο μακροπρόθεσμη εικόνα για την αναμενόμενη πορεία των επιτοκίων, πέρα από μια αρχική αύξηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΕΚΤ τώρα έχει εκτιμήσει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά μέχρι και το καλοκαίρι του 2019, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια κίνηση θα έρθει κάποια στιγμή στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Ο Φιλανδός κεντρικός τραπεζίτης σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «η ανάγκη για διευρυμένο μελλοντικό guidance αναφορικά με τη νομισματική πολιτική θα περιοριστεί επίσης, όταν ο πληθωρισμός έχει σημειώσει επαρκή πρόοδο προς τον στόχο της σταθερότητας των τιμών».

«Ως έχει, οι προσδοκίες των αγορών αναφορικά με το timing της πρώτης αύξησης των επιτοκίων, είναι σύμφωνες με τις δηλώσεις του διοικητικού συμβουλίου», πρόσθεσε ο Rehn.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης