Πρακτικές οδηγίες για τη διαχείριση των συνόρων ώστε να κρατηθεί ανοιχτός ο ανεφοδιασμός εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα κράτη μέλη καλούνται να ορίσουν χωρίς καθυστέρηση όλα τα μεθοριακά περάσματα για το διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών ως περάσματα «πράσινων λωρίδων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μεθοριακά περάσματα «πράσινων λωρίδων» πρέπει να είναι ανοιχτά για όλα τα οχήματα που μεταφέρουν εμπορεύματα και οι έλεγχοι περιλαμβανομένων και των υγειονομικών δεν πρέπει να κρατάνε πάνω από 15 λεπτά.

«Το κείμενο των οδηγιών μας αποσκοπεί να προστατεύσει τις εφοδιαστικές αλυσίδες της ΕΕ σ΄ αυτές τις δύσκολες στιγμές και να διασφαλίσουμε ότι τα αγαθά και οι εργαζόμενοι στις μεταφορές θα ταξιδεύουν όπου χρειάζεται χωρίς καθυστέρηση» δήλωσε η Επίτροπος Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν.

Στους οδηγούς των φορτηγών δεν πρέπει να ζητούνται άλλα έγγραφα από την ταυτότητα και την άδεια οδήγησης και, αν είναι απαραίτητο, επιστολή από τον εργοδότη, Πρέπει επίσης να γίνονται δεκτά ηλεκτρονικά έγγραφα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κανένας οδηγός δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο διάκρισης λόγω προέλευσης ή προορισμού ή εθνικότητας ή λόγω της χώρας άδειας κυκλοφορίας του οχήματος.

Καταργούνται επίσης οι περιορισμοί του Σαββατοκύριακου, της νύχτας και των τομεακών απαγορεύσεων.

Η Επιτροπή ενθαρρύνει ακόμα τα κράτη μέλη να δημιουργούν ελεύθερους διαδρόμους διέλευσης, που θα επιτρέψουν στους ιδιώτες οδηγούς και τους επιβάτες τους, όπως εργαζόμενους στην υγεία και τις μεταφορές, καθώς και Ευρωπαίους πολίτες να επαναπατριστούν, ανεξαρτήτως της εθνικότητας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης