Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε χθες ότι θα ζητήσει την καθοδήγηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή για τα μέτρα που θα διευκολύνουν την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους στην ευρωζώνη, μια πιθανότητα που ένας οικονομολόγος χαρακτήρισε “βόμβα”.

Η κίνηση βασίζεται σε μια κοινή πρόταση που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Γερμανία και τη Γαλλία, με στόχο να καταστεί ευκολότερη η αναδιάρθρωση χρέους. Οι δύο κυβερνήσεις της ευρωζώνης με το υψηλότερο χρέος είναι σήμερα η Ελλάδα και η Ιταλία – και οι δύο πάνω από το 130% του ΑΕΠ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με βάση τις οδηγίες των ηγετών, μπορούμε να εργαστούμε περαιτέρω για την πιθανή εισαγωγή ρητρών συλλογικής δράσης για το σύνολο των ομολόγων (single-limb CACs) για νέες εκδόσεις προκειμένου να αποφύγουμε εξαιρέσεις (hold-outs)», ανέφερε ο Μάριο Σεντένο σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 28-29 Ιουνίου.

Τα CACs είναι ρήτρες συλλογικής δράσης σε εκδόσεις κρατικών ομολόγων που καθιστούν ευκολότερο για μια κυβέρνηση να παρακάμπτει μια μειοψηφία επενδυτών που αντιτίθενται στους όρους μιας προτεινόμενης αναδιάρθρωσης χρέους, και οι οποίοι μπορούν να σταματήσουν την όλη διαδικασία, περιμένοντας μια καλύτερη συμφωνία.

Τα ομόλογα που εκδίδονται στην ευρωζώνη μετά το 2013 περιλαμβάνουν ρήτρες συλλογικής δράσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η εισαγωγή του μέτρου “single-limb”, όπως προτείνει ο Σεντένο, θα καθιστούσε τη διαδικασία πολύ ευκολότερη, διότι θα επέτρεπε μια ενιαία απόφαση για την αναδιάρθρωση που θα περιλαμβάνει όλα τα ομόλογα.

Οι αγορές αντέδρασαν έντονα όταν δημοσιοποιήθηκε η γαλλογερμανική πρόταση την περασμένη εβδομάδα. Ο Λορέντζο Κοντόνιο, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος και γενικός διευθυντής στο υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας, χαρακτήρισε το μέτρο “βόμβα”.

Δήλωσε ότι θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την Ιταλία διότι μπορεί να αυξήσει το κόστος εξυπηρέτησης για το υψηλό δημόσιο χρέος της. “Η Ιταλία είναι μια ευπαθής κατάσταση εξαιτίας του πολύ υψηλού δημόσιου χρέους και αυτές οι πρωτοβουλίες θα δημιουργούσαν τεράστιο ρίσκο”, σημείωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζιοβάνι Τρία αντιτάχθηκε στο μέτρο που πρότειναν το Βερολίνο και το Παρίσι την περασμένη εβδομάδα σε συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Η πρόταση του Σεντένο σε μεγάλο βαθμό αναπαράγει το γαλλογερμανικό σχέδιο που αποσκοπεί να μετατοπίσει το βάρος της ζημίας στην περίπτωση κρατικής χρεοκοπίας από τους φορολογούμενους της ευρωζώνης – οι οποίοι βοήθησαν στη διάσωση της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Κύπρου κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους – στους ιδιώτες επενδυτές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης