Τα μέλη της ευρωζώνης στοχεύουν στο να συμφωνήσουν σε μεταρρυθμίσεις προκειμένου να καταστήσουν τη νομισματική ένωση πιο ανθεκτική όταν συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης και της διεύρυνσης των εξουσιών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Σε ομιλία του, που θεωρήθηκε απάντηση στα αιτήματα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για βαθύτερη ολοκλήρωση της ευρωζώνης, τα οποία δεν τυγχάνουν μεγάλης απήχησης στη Γερμανία, ο Σολτς δήλωσε ότι ο ESM θα πρέπει να είναι σε θέση να δανείζει σε τράπεζες σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και να γίνει ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«(Θέλουμε έναν ESM) με μεγαλύτερη δικαιοδοσία και δυνατότητες να προετοιμάσει και να εφαρμόσει προγράμματα βοήθειας για χώρες του ευρώ οι οποίες – παρά τις καλές πολιτικές – αντιμετωπίζουν δυσκολίες», δήλωσε ο Σολτς στο πανεπιστήμιο Χούμπολτ στο Βερολίνο.

Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι θέλει να προωθήσει έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ, προκειμένου να βοηθήσει τις επενδύσεις, την οικονομική σύγκλιση, την ανταγωνιστικότητα και τη σταθερότητα στην ευρωζώνη.

Εάν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφωνήσουν σε αυτά τα μέτρα στη συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου, θα είναι ένα βήμα προς το να καταστεί η ευρωζώνη πιο ανθεκτική αλλά θα υπολείπεται του σχεδίου ασφάλισης καταθέσεων που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σολτς, του οποίου οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συμμετέχουν στον συνασπισμό της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, παραδέχτηκε ότι η τραπεζική ένωση απέχει ακόμα αρκετά.

«Ένα κοινό σχέδιο εγγύησης καταθέσεων είναι το τέλος του δρόμου προς μία οικονομική και νομισματική ένωση», δήλωσε ο Σολτς. «Και ο δρόμος προς αυτόν τον στόχο είναι μακρύς και γεμάτος προϋποθέσεις».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης