Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Mário Centeno εκλέχθηκε νέος πρόεδρος του Eurogroup όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το «αστέρι της οικονομικής πολιτικής» στην Πορτογαλία αναλαμβάνει τελικά τα ηνία του Eurogroup και μετά το πορτογαλικό επίτευγμα όλοι ευελπιστούν να επηρεάσει με την σκέψη του την πορεία της Ευρωζώνης.

O Mário José Gomes de Freitas Centeno, όπως είναι το πλήρες όνομα του νέου προέδρου του Eurogroup, γεννήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου του 1966. Ο οικονομολόγος, με σπουδές στο Χάρβαρντ, δεν διαθέτει μεγάλη πολιτική εμπειρία, ωστόσο του πιστώνεται η πολύ καλή πορεία της πορτογαλικής οικονομίας. Ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Οικονομικών της χώρας στις 26 Νοεμβρίου 2015. Επίσης, έχει διατελέσει και μέλος της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Ο επικεφαλής του Eurogroup εκλέγεται για μια θητεία δυόμιση ετών και προεδρεύει των μηνιαίων συνεδριάσεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, βασικός στόχος των οποίων είναι θα διασφαλιστεί ο συντονισμός των εθνικών οικονομικών πολιτικώνΥπενθυμίζεται ότι υποψήφιοι, πέραν του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών, ήταν η κεντροδεξιά Λετονή Ντάνα Ράιζνιτσε- Οζόλα, ο Σλοβάκος σοσιαλδημοκράτης Πέτερ Κάζιμιρ και ο Λουξεμβούργιος φιλελεύθερος Πιερ Γκραμένια.

Ο επικεφαλής του Eurogroup εκλέγεται για μια θητεία δυόμιση ετών και προεδρεύει των μηνιαίων συνεδριάσεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, βασικός στόχος των οποίων είναι να διασφαλιστεί ο συντονισμός των εθνικών οικονομικών πολιτικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, η Deutsche Welle μετέδιδε ότι τυχόν εκλογή του Centeno θα αποτελούσε ισχυρό μήνυμα για την αποτελεσματική έξοδο από την κρίση χρέους που πλήττει πρωτίστως τον ευρωπαϊκό νότο.

Θα αναλάβει τα καθήκοντα του στις 13 Ιανουαρίου του 2018.

Το πρώτο Eurogroup υπό την προεδρία του θα συνεδριάσει στις 22 Ιανουαρίου. Σημειώνεται ότι ο Μάριο Σεντένο ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Οικονομικών της Πορτογαλίας στις 26 Νοεμβρίου 2015.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ συνεχάρη τον «διάδοχό» του Μάριο Σεντένο για την εκλογή του «Του εύχομαι επιτυχία στα μελλοντικά του καθήκοντα» ανέφερε.

Τον Μάριο Σεντένο συνεχάρη και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.  «Έχεις όλα τα προσόντα για το έργο που έχει μπροστά σου. Έχουμε μία φιλόδοξη ατζέντα να προωθήσουμε και προσβλέπω σε μία ισχυρή συνεργασία» αναφέρει απευθυνόμενος στον νέο πρόεδρο ο Γιούνκερ.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις συνεχάρη επίσης τον Σεντένο για την εκλογή του.

«Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά: εμβάθυνση της Ευρώζωνης, ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, την ένωση της Κεφαλαιαγοράς, την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος και αρκετούς ακόμα στόχους» αναφέρει.

«Λαμβάνω μέρος στη διαδικασία με την πρόθεση να συμβάλλω στη διαμόρφωση της απαραίτητης συναίνεσης για την ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, δήλωσε σχετικά με την εκλογή του πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο.

«Η εμπειρία της Πορτογαλίας στο πρόσφατο παρελθόν καταδεικνύει ότι είναι εφικτός ο συνδυασμός στην Ευρώπη των στόχων της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, που δημιουργεί θέσεις απασχόλησης ποιότητας», τόνισε.

Πρόσθεσε δε ότι «η τρέχουσα χρονική περίοδος, είναι περίοδος σημαντικών αποφάσεων για την ευρωζώνη. Οι προκλήσεις που αντιμετώπισε η Πορτογαλία είναι κοινές για πολλές ευρωπαϊκές χώρες», επεσήμανε. «Το ευρώ πρέπει να αποτελέσει εργαλείο για την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης», κατέληξε.

Υποστήριξη και από την Ελλάδα

Τη θερμή υποστήριξή του στην υποψηφιότητα του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών, Μάριο Σεντένο, για τη θέση του προέδρου του Eurogroup, είχε εκφράσει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα.

Το βιογραφικό του

Ο Μάριο Σεντένο είναι 51 ετών και καθηγητής οικονομίας, νέο πρόσωπο στην πολιτική σκηνή της Πορτογαλίας, καθώς προσχώρησε στη σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας το Νοέμβριο του 2015.

Στους οικονομικούς κύκλους, τον περιγράφουν ως έναν άνθρωπο του κέντρου ή φιλελεύθερο, λόγω των θέσεών του υπέρ μιας μεγαλύτερης ελαστικότητας στην αγορά εργασίας.

Σήμερα θεωρείται ότι έχει μεγάλη βαρύτητα στην ομάδα του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, ο οποίος σχημάτισε κυβέρνηση κάνοντας συμμαχία με το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς και το κομμουνιστικό κόμμα. Ο συνασπισμός της πορτογαλικής κυβέρνησης βασίστηκε στη βούληση να «γυρίσει η σελίδα» από την πολιτική λιτότητας της πρώην δεξιάς κυβέρνησης.

Πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν τον Πορτογάλο υπουργό Οικονομικών «φιλικό» και «συμφιλιωτικό». Παράλληλα, θεωρείται το πρόσωπο χάρη στο οποίο η οικονομία της Πορτογαλίας ανέκαμψε, καταφέρνοντας να επανακτήσει ένα μέρος της αγοραστικής δύναμης που είχαν χάσει οι Πορτογάλοι την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης