Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι θα ελέγχει πιο αυστηρά την οικονομία και θα αναλάβει περισσότερες ευθύνες στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές τον επόμενο μήνα.

Με την τουρκική λίρα να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου και να υποχωρεί φέτος έναντι και των 17 βασικών νομισμάτων που παρακολουθεί το Bloomberg, ο Erdogan δήλωσε τη Δευτέρα πως όταν οι ψηφοφόροι θα μετατρέψουν την Τουρκία σε ένα πλήρως προεδρικό σύστημα, αναμένει ότι η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να ακολουθήσεις τις υπαγορεύσεις του για χαμηλότερα επιτόκια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βασικό επιτόκιο βρίσκεται σήμερα στο 13,5%, με τον πληθωρισμό του καταναλωτή να τρέχει με ρυθμό 10,9%.

«Όταν ο κόσμος αντιμετωπίζει δυσκολίες εξαιτίας των νομισματικών πολιτικών, σε ποιον θα επιρρίψει ευθύνη», δήλωσε ο 64χρονος Τούρκος Πρόεδρος στη συνέντευξή του.

«Θα αποδώσει την ευθύνη στον Πρόεδρο. Από τη στιγμή που θα ρωτήσουν τον Πρόεδρο για αυτό, θα πρέπει να παρουσιάσουμε την εικόνα ενός Προέδρου που έχει επιρροή στις νομισματικές πολιτικές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό κάνει ορισμένους να αισθάνονται άβολα», είπε.

«Αλλά πρέπει να το κάνουμε. Επειδή είναι αυτοί που διοικούν το κράτος που είναι υπόλογοι στους πολίτες».

Η λίρα διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου μετά τη δημοσίευση των δηλώσεων Erdogan, χάνοντας 0,6% στα 4,3942 δολάρια.

Τον περασμένο μήνα ο Erdogan προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 24 Ιουνίου και μια νίκη θα εδραιώσει τη μονοπρόσωπη εξουσία του σε μια χώρα που κυβερνά από το 2003. Από όταν κατέστειλε την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, ο Erdogan χρησιμοποίησε έκτακτα μέτρα για να αυξήσει τον έλεγχό του στη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής.

Ένα δημοψήφισμα το περασμένο έτος αποδυνάμωσε το ρόλο του κοινοβουλίου και έδωσε στον Πρόεδρο διευρυμένες εξουσίες στην πιο ριζική συνταγματική αναθεώρηση από όταν ιδρύθηκε η δημοκρατία πριν από 95 χρόνια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης