Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έκανε ποδαρικό για το 2022 στο 36%, καταγράφοντας ένα άλμα, στις επίσημες ανακοινώσεις, από το προηγουμένως ανακοινωθέν 21%.

Η σημερινή ανακοίνωση έρχεται να επιβεβαιώσει αρκετούς που δήλωναν ότι ο πληθωρισμός της Τουρκίας είναι κατά πολύ πάνω από αυτά που δηλώνει η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και, σαν να μην έφταναν αυτά, ο Τούρκος Πρόεδρος, με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, «επιτέθηκε» εκ νέου στον καπνό και στο αλκοόλ. Αύξησε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (ÖTV) σε αλκοόλ, τσιγάρα και άλλα προϊόντα καπνού κατά 47% στις 3 Ιανουαρίου, σύμφωνα και με όσα μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι εταιρείες θα αποφασίσουν πόσο από αυτή την αύξηση θα αντανακλάται στους καταναλωτές.

Δεν έχει εκδοθεί ακόμη δήλωση σχετικά με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης σε άλλα αγαθά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συστατικό των αλκοολούχων ποτών και του καπνού αποτελεί το 4,88% του καλαθιού του πληθωρισμού. Τα τσιγάρα αποτελούν το 4,57% αυτού του συστατικού.

Ο φοροτεχνικός Οζάν Μπινγκιόλ, μιλώντας σε τουρκικά ΜΜΕ, είπε ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης των 326,99 λιρών που επιβλήθηκε σε ένα λίτρο ρακί αυξήθηκε σε 481,98 λίρες με την τελευταία κίνηση.

Είπε πως αυτό «δεν είναι πλέον ένα εργαλείο πολιτικής φορολογίας» και πως έχει μετατραπεί σε «παρέμβαση στον τρόπο ζωής» των ανθρώπων, σύμφωνα με τον ιστότοπο Kronos 34.

Στις 3 Ιανουαρίου, το κρατικό Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TÜİK) ανέφερε ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού 36,1% τον Δεκέμβριο, το υψηλότερο των τελευταίων δύο δεκαετιών, ενώ η ανεξάρτητη ομάδα πληθωρισμού ENAG ανέφερε το ποσοστό στο 82,8%.

Λίγες μέρες νωρίτερα, η τουρκική λίρα έκλεινε το 2021 στο χειρότερο σημείο της από τότε που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε το τιμόνι της χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης