Η εντύπωση μιας περιορισμένης αλληλεγγύης της Γερμανίας προς τις πληττόμενες από τον κορονοϊό χώρες είναι «επικίνδυνη και ανθρωπιστικά δύσκολα παραδεκτή», δήλωσε ο επικεφαλής του Ιδρύματος Kόνραντ Αντενάουερ και πρώην πρόεδρος Bundestag, ο Nόρμπερτ Λάμερτ, επικρίνοντας την αντίσταση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στα κορονο-ομόλογα.

Το γεγονός ότι η Γερμανία απορρίπτει κατηγορηματικά ένα κοινό ευρωπαϊκό ομόλογο «κάνει μεγαλύτερη πολιτική ζημιά από το μέγεθος της απαλλαγής της οικονομικής επιβάρυνσης που αναμένεται», αν δεν εκδοθούν, τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πεφωτισμένοι και αποφασισμένοι Ευρωπαίοι» όπως ήταν ο Χέλμουτ Κολ, «θα συμπεριφέρονταν διαφορετικά», λέει μεταξύ άλλων ο Λάμερτ, επικεφαλής του -προσκείμενου στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) Ιδρύματος Kόνραντ Αντενάουερ στη συνέντευξή του στην Sueddeutsche Zeitung.

«H κατηγορηματική άρνηση της Γερμανίας ενός κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου «κάνει πολιτικά μεγαλύτερη ζημιά από το μέγεθος της απαλλαγής της οικονομικής επιβάρυνσης που αναμένεται αν δεν εξεδίδοντο. Ενόψει της ακραία εξαιρετικής κατάστασης και της αυξανόμενης απελπισίας σε σημαντικές χώρες εταίρους, η εντύπωση μιας περιορισμένης οικονομικής αλληλεγγύης είναι εξίσου επικίνδυνη όσο και ανθρωπιστικά δύσκολα παραδεκτή», τονίζει.

«Πολλές αντιρρήσεις για τα ευρωομόλογα είναι κατά βάσιν  δικαιολογημένες, αλλά είναι εντυπωσιακό ότι τώρα υπάρχουν και στην Γερμανία εξέχουσες προσωπικότητες από την πολιτική και την οικονομία, οι οποίες υποστηρίζουν ένα τεκμηριωμένο και χρονικά περιορισμένο ομόλογα σε αυτή την κατάσταση», προσθέτει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λάμερτ επισημαίνει επίσης ότι οι εναλλακτικές λύσεις που προτάθηκαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση «θα είχαν ως αποτέλεσμα μια παρόμοια, αν όχι την ίδια, κοινή ευθύνη με τα κορονοομόλογα που ζητούν πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ερωτηθείς γιατί η καγκελάριος και το κόμμα της εξακολουθούν παρόλα αυτά να τα απορρίπτουν δήλωσε: «Πρόκειται πιθανότατα και για ανθρώπινη αντίδραση να αναθεωρεί κάποιος απρόθυμα θέσεις που έχει ήδη υιοθετήσει».

Ο Λάμερτ πιστεύει επίσης ότι «Πεφωτισμένοι και αποφασισμένοι Ευρωπαίοι, όπως ο Χέλμουτ Κολ, προφανώς και θα προωθούσαν σε μια πρωτόγνωρη έκτακτη κατάσταση όπως είναι αυτή, έναν  αντικειμενικά τεκμηριωμένο και χρονικά περιορισμένο χρηματοδοτικό μηχανισμό που να ανταποκρίνεται στις δικαιολογημένες πολιτικές και οικονομικές προσδοκίες»,ενώ δηλώνει ότι δεν θα τον εξέπλησε καθόλου «αν η Άνγκελα Μέρκελ, το αργότερο μετά την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. αρχίζει την 1η Ιουλίου.), θα συνηγορούσε σε αυτό, εάν δεν είναι πλέον ήδη πολύ αργά».

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αντενάουερ εξέφρασε την αντίθεσή τους στο γεγονός ότι η διαμάχη σχετικά με τα κορονοομόλογα απειλεί να «γίνει ένας θρησκευτικός πόλεμος μεταξύ αποφασισμένων υποστηρικτών και αντιπάλων». Το μόνο προβλέψιμο και διαρκές  αποτέλεσμα» αυτής της σύγκρουσης είναι η περαιτέρω εξασθένιση της ευρωπαϊκής κοινότητας κρατών, η οποία δεν χρειάζεται αυτήν την στιγμή τίποτα περισσότερο από ένα πειστικό μήνυμα μιας κοινής έντασης της προσπάθειας».

Και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, Νόρμπερτ Ρέτγκεν, αποστασιοποιήθηκε επίσης από την θέση του κόμματός του. Ο Ρέτγκεν, ο οποίος είναι υποψήφιος για την προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος έγραψε στο twitter :

«Το κατηγορηματικό όχι στα κορονοομόλογα δεν είναι οικονομικά βάσιμο, αλλά είναι ψυχολογικά επιζήμιο». Η Γερμανία θα μπορούσε βέβαια να απορρίψει αυτή τη λύση, αλλά θα έπρεπε να κάνει περισσότερα από ό, τι περιλαμβάνεται στον ήδη υπάρχοντα Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ). Απαιτείται  ένα σαφές μήνυμα ότι κανείς δεν θα μείνει μόνος στην Ευρώπη ακόμα και μετά την κρίση».

 

Πηγή: Sueddeutsche Zeitung

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης