Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου στη Βρετανία διενεργούν έρευνα για τους δεσμούς μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου της Barclays Τζες Στάλεϊ και του Αμερικανού χρηματιστή Τζέφρι Επστάιν, ο οποίος αυτοκτόνησε ενώ ανέμενε να δικαστεί κατηγορούμενος για κύκλωμα εκπόρνευσης ανηλίκων, όπως ανακοίνωσε σήμερα η τράπεζα.

Η Barclays ανακοίνωσε ότι το διοικητικό της συμβούλιο εξέτασε τα δημοσιεύματα του Τύπου για τη σχέση του Στάλεϊ με τον Επστάιν και ερεύνησε τους χαρακτηρισμούς του Στάλεϊ για τη σχέση αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έρευνες διενεργούν η Αρχή Χρηματοπιστωτική Συμπεριφοράς (FCA) και η αρχή προληπτικής εποπτείας των τραπεζών Prudential Regulation Authority (PRA).

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι το διοικητικό της συμβούλιο πιστεύει ότι ο Στάλεϊ ήταν επαρκώς διαφανής για τις σχέσεις του με τον Έπσταϊν, τον οποίο ο Στάλεϊ δήλωσε ότι δεν είδε δει από τότε που ανέλαβε ως διευθύνων σύμβουλος της Barclays το 2015.

Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους, ο Στάλεϊ δήλωσε πως λυπάται για τη σχέση με του με τον Επστάιν, που ξεκίνησε το 2000 ενώ εργαζόταν για την JPMorgan και «ατόνησε σημαντικά» μετά την αποχώρησή του από την τράπεζα της Wall Street. Οι σχέσεις τους διακόπηκαν στα τέλη του 2015, σύμφωνα με τον Στάλεϊ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πίστευα ότι τον γνώριζα καλά, αλλά τελικά έκανα λάθος. Είμαι βέβαιος ότι με βάση τα όσα μάθαμε όλοι εκ των υστέρων, λυπάμαι πραγματικά που είχα την οποιαδήποτε σχέση με τον Τζέφρι Επστάιν», δήλωσε.

Οι New York Times ανέφεραν πέρυσι ότι ο Επστάιν παρέπεμπε «δεκάδες» πλούσιους πελάτες στον Στάλεϊ όταν ο διευθύνων σύμβουλος ήταν υπεύθυνος για τις δραστηριότητες ιδιωτικής τραπεζικής της JPMorgan.

Ο Στάλεϊ επισκέφθηκε επίσης το ιδιωτικό νησί του Επστάιν το 2015, σύμφωνα με το Bloomberg. Η Barclays έχει ήδη υποστηρίξει ότι ο Στάλεϊ ποτέ δεν είχε σχέσεις ούτε πλήρωσε τον Επστάιν για την παροχή συμβουλών ή επαγγελματικών υπηρεσιών.

Η έρευνα είναι η δεύτερη τέτοια διαδικασία των ρυθμιστικών αρχών σε βάρος του Στάλει τα τελευταία χρόνια, αφού η FCA και η PRA του επέβαλαν πρόστιμο 642.000 λιρών το 2018 επειδή προσπάθησε να εντοπίσει τον ανώνυμο συντάκτη επιστολών που επέκρινε υπάλληλο της τράπεζας.

Η μετοχή της Barclays σημείωσε σήμερα πτώση 3,4%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης