Τα δύσκολα για το πετρέλαιο είναι πίσω. Οι “αρκούδες” έχουν εγκαταλείψει την αγορά του μαύρου χρυσού, δηλώνει ο oil expert Tom Kloza. Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που είχε προβλέψει την κατάρρευση του αργού το 2015 και πλέον δεν αποκλείει άνοδο της τιμής του σε τριψήφιο νούμερο.

«Οποιαδήποτε τιμή ανάμεσα στα 70 και 100 δολάρια αυτή την στιγμή δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση υπερβολή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος μιλώντας στο CNBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, ο βετεράνος “παίκτης” της αγοράς πετρελαίου και επικεφαλής αναλυτής της Oil Price Information Service (OPIS) κάνει λόγο για… επέλαση των ταύρων στην αγορά του πετρελαίου.

Ο ίδιος αποδίδει την εξαιρετικά αισιόδοξη πρόβλεψή του στη σειρά γεωπολιτικών κινδύνων που βαίνουν κλιμακούμενοι, όπως μια πιθανή στρατιωτική απάντηση των ΗΠΑ σε ενδεχόμενη επαναφορά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, καθώς και στην κατάρρευση της παραγωγής πετρελαίου της Βενεζουέλας εν μέσω ενίσχυσης της παγκόσμιας ζήτησης.

«Ήταν αρκετά ήρεμα τα γεωπολιτικά την περίοδο μέχρι αυτό το τρίμηνο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Kloza, ο οποίος άλλαξε την στάση του απέναντι στο πετρέλαιο έξι περίπου εβδομάδες πριν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους “ταύρους” της αγοράς συγκαταλέγεται και η Bank of America Merill Lynch, η οποία σε πρόσφατη έκθεσή της δεν απέκλειε την άνοδο της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια μέχρι το 2019.

Σε υψηλό άνω των 3 ετών το πετρέλαιο

Αξίζει να σημειωθεί από το τις 31 Μαρτίου, ήτοι από το τέλος του τρίτου τριμήνου, οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά 9% στα 70,70 δολάρια το βαρέλι (τιμή κλεισίματος της Παρασκευής), διαμορφούμενο πλέον σε υψηλά άνω των τριών ετών. Ανάλογη πορεία ακολουθεί και το αργό τύπου brent στο ICE του Λονδίνου, η τιμή του οποίου έχει ξεπεράσει τα 77 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με τον Kloza ελάχιστα πράγματα μπορεί να εμποδίσουν το brent από το να ξεπεράσει τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Παράλληλα, ο ίδιος δίνει 50% αύξησης της τιμής της βενζίνης πάνω από τα 3 δολάρια το γαλόνι μέσα στο καλοκαίρι. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ασκούσε πιέσεις στον Ντόναλντ Τραμπ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης