Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όρισε υποψήφιο πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ) τον Αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τις Διεθνείς Υποθέσεις, τον Ντέιβιντ Μαλπάς.

Η υποψηφιότητα Μαλπάς θα τεθεί σε ψηφοφορία στο διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας και ενδέχεται να συναντήσει αντίπαλες υποψηφιότητες από τα 188 κράτη μέλη της ΠΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιστός στον Τραμπ και επικριτής των πολυμερών οργανισμών, ο Μαλπάς έχει δεσμευτεί να επιδιώξει μεταρρυθμίσεις «υπέρ της ανάπτυξης» στο διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Ο άγραφος κανόνας θέλει στην ηγεσία της Παγκόσμιας Τράπεζας να τοποθετείται Αμερικανός και τη διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να αναλαμβάνει κάποιος Ευρωπαίος ή κάποια Ευρωπαία. Αυτή η κατανομή ρόλων όμως αμφισβητείται τα τελευταία χρόνια έντονα από τις αναδυόμενες οικονομίες.

Ο αποχωρήσας πρόεδρος, ο Νοτιοκορεάτης Τζιμ Γιονγκ Κιμ, είχε αντιμετωπίσει αντίπαλες υποψηφιότητες από την Κολομβία και τη Νιγηρία το 2012.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 59χρονος Κιμ, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για έξι χρόνια, ανακοίνωσε τελείως απροσδόκητα στις αρχές του χρόνου την παραίτησή του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης