Ο υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις προειδοποίησε σήμερα ότι το κοινοβούλιο θα μπορούσε να ασκήσει βέτο στην όποια τελική συμφωνία υπάρξει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός κι αν έχει μια «ουσιαστική» ιδέα του πώς θα μοιάζει η μελλοντική εμπορική σχέση των δύο πλευρών.

Η Βρετανία σκοπεύει να διασφαλίσει μια ολοκληρωμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε. και θέλει αυτή να υπογραφεί σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την αποχώρησή της από την Ένωση τον Μάρτιο του 2019, αν και υπάρχει επιφυλακτικότητα για το πόσα μπορούν να συμφωνηθούν έως τότε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κοινοβούλιο της Βρετανίας θα ψηφίσει επί της επίσημης συνθήκης αποχώρησης αργότερα εφέτος – που θα καλύπτει θέματα όπως ο λογαριασμός του διαζυγίου και τα δικαιώματα των πολιτών – σε ένα ενδεχομένως επίμαχο σημείο στη διαδικασία του Brexit.

Ο Ντέιβις δήλωσε ότι τα μέλη του Κοινοβουλίου θα επιμείνουν στο να έχουν «αρκετές λεπτομέρειες» πριν προσυπογράψουν την όποια συμφωνία, διότι η Βρετανία θα πρέπει να καταβάλει περίπου 39 δισ. λίρες (55 δις δολάρια) στην Ε.Ε. για να τηρήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς την Ένωση.

«Η συμφωνία αποχώρησης αφορά σε πληρωμές έως 39 δισ. λίρες, είναι πολλά χρήματα και το κοινοβούλιο δεν αναμένεται να το προσυπογράψει αυτό, εκτός κι αν μπορούμε να είμαστε πραγματικά ουσιώδεις ως προς το τι θα υπάρχει μακροπρόθεσμα» τόνισε ο Ντέιβις σε εκδήλωση της Wall Street Journal στο Λονδίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αντίπαλοι του Brexit έχουν δηλώσει ότι η καλύτερη πιθανότητα που έχουν για να ανατρέψουν το διαζύγιο με την Ε.Ε. είναι να εξασφαλίσουν αρκετή στήριξη στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου, τη Βουλή των Κοινοτήτων, για να μπλοκάρουν την όποια πιθανή συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες.

Ο Ντέιβις δήλωσε επίσης ότι ο τεράστιος τομέας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στη Βρετανία θα βγει σε μεγάλο βαθμό αλώβητος από το Brexit και θα υποστεί πολύ μικρότερες απώλειες θέσεων εργασίας σε σχέση με τους αρχικούς φόβους.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει μαζική μετανάστευση, ο βασικός όγκος θα συνεχίσει να βρίσκεται εδώ» δήλωσε ο Ντέιβις. «Ο λόγος είναι ότι το Σίτι είναι το μεγαλύτερο και πιο πετυχημένο χρηματοπιστωτικό κέντρο στον κόσμο… δεν είναι μόνο η Ευρώπη, αφορά στον μεγαλύτερο όγκο των δεξιοτήτων, το επιχειρηματικό περιβάλλον εδώ, αφορά στην αξιοπιστία της φορολογικής νομοθεσίας» πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης