Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μείνει σταθερή στα σχέδιά της για τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έως τα τέλη του έτους, αλλά στο μέτωπο των επιτοκίων δεν μπορεί από τώρα να εγγυηθεί κανείς πώς ακριβώς θα προχωρήσει.

Αυτό επισημαίνει ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, εξηγώντας πως οι επιτοκιακές αυξήσεις εξαρτώνται από την πορεία της ανάπτυξης και του πληθωρισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το βήμα οικονομικού συνεδρίου στη Ζυρίχη, ο κ. Νοβότνι υπενθύμισε την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν πιθανότατα αμετάβλητα έως το καλοκαίρι του 2019, αλλά και την επισήμανση του επικεφαλής της τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ότι δεν μπορεί από τώρα να προκαθορίσει κάποιος τον ακριβή χρόνο της πρώτης αύξησης. «Είπε ότι θα περιμένουμε και θα προχωρήσουεμ βλέποντας και κάνοντας και νομίζω ότι αυτή είναι η κατάλληλη απάντηση» δήλωσε ο Νοβότνι.

Σημειώνεται ότι αργότερα μέσα στην ημέρα θα μιλήσει ο Μάριο Ντράγκι ενώπιον των Ευρωβουλευτών. Οι αγορές περιμένουν την ομιλία του για πιθανές νέες ενδείξεις σχετικά με τα επόμενα βήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης