Νότια Αφρική: Σε επίπεδο ρεκόρ 30,1% η ανεργία το α΄ τρίμηνο

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020, 14:12
Νότια Αφρική: Σε επίπεδο ρεκόρ 30,1% η ανεργία το α΄ τρίμηνο

Το ποσοστό της ανεργίας στη Νότια Αφρική αυξήθηκε σε υψηλό επίπεδο-ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο αυτής της χρονιάς, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Η οικονομία της Νότιας Αφρικής ήδη βρισκόταν σε ύφεση πριν ενσκήψει η πανδημία του κορωνοϊού, με το αυστηρό lockdown που επιβλήθηκε στα τέλη Μαρτίου να πιέζει ακόμα περισσότερο τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε από το 29,1% που ήταν το τελευταίο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς σε 30,1%, όπως ανέφερε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 29,7%.

«Είναι η πρώτη φορά που φθάσαμε στο επίπεδο του 30%» δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ρισένγκα Μαλουλέκε. «Είναι αλήθεια ότι αυτό είναι πριν το lockdown για την COVID-19. Μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα; Επιτρέψτε μας να το μετρήσουμε και θα σας πούμε».

Οι προοπτικές για την αγορά εργασίας παραμένουν απαισιόδοξες, καθώς ορισμένες από τις μεγάλες επιχειρήσεις στη Νότια Αφρική, όπως η χαλυβουργία ArcelorMittal South Africa, η εταιρεία τροφίμων Tiger Brands και η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Cell C έχουν ήδη ανακοινώσει ότι σχεδιάζουν περικοπές θέσεων εργασίας.

Το πρώτο τρίμηνο του 2020 ο αριθμός των ανέργων έφθασε τα 7,1 εκατ. από τα 6,7 εκατ. ένα τρίμηνο νωρίτερα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020, 14:15