Νορβηγία: Το κρατικό επενδυτικό ταμείο "φεύγει" από εταιρίες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και αερίου

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2019, 16:44
Νορβηγία: Το κρατικό επενδυτικό ταμείο "φεύγει" από εταιρίες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και αερίου

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο του κόσμου με την αξία των περιουσιακών του στοιχείων να αγγίζει το 1 τρισεκ. δολάρια, θα πουλήσει τις συμμετοχές του σε εταιρίες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και αερίου αλλά θα συνεχίσει να επενδύει σε κάποιες ενεργειακές εταιρίες που έχουν διυλιστήρια και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες, σύμφωνα με κυβερνητικό σχέδιο.

Αν και η πρόταση αυτή, που ανακοινώθηκε σήμερα, υπαγορεύεται από οικονομικούς και όχι περιβαλλοντικούς λόγους, η αποεπένδυση του ταμείου σε κάθε περίπτωση αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα.

«Αφορά τη μείωση και τη διασπορά των κινδύνων», που προκαλεί η παρατεταμένη μείωση της τιμής του πετρελαίου, εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών Σιβ Γιένσεν, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ένδειξη δυσπιστίας αναφορικά με το μέλλον της βιομηχανίας του πετρελαίου.

Η πρόταση υποδηλώνει ότι δεν θα πουληθούν τα ποσοστά του ταμείου σε εταιρίες όπως η Royal Dutch Shell, η Exxon Mobil και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις που εμπλέκονται σχεδόν στα πάντα, από την έρευνα έως και την πώληση καυσίμων.

Το νορβηγικό κράτος, που έχει δημιουργήσει τον πλούτο του χάρη στα αποθέματα πετρελαίου και αερίου της Βόρειας Θάλασσας δεν σχεδιάζει να πουλήσει το άμεσο ποσοστό του στη νορβηγική Equinor.

«Η κυβέρνηση προτείνει να εξαιρεθούν εταιρίες που κατατάσσονται ως εταιρίες έρευνας και παραγωγής εντός του ενεργειακού κλάδου από το (ταμείο) για να μειωθεί ο κίνδυνος από τις τιμές πετρελαίου στη νορβηγική οικονομία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ταμείου, στα τέλη του 2018, οι ενεργειακές μετοχές αντιπροσώπευαν το 5,9% των επενδύσεων του σε μετοχές, αξίας περίπου 37 δισεκ. δολαρίων.

«Οι εταιρίες έρευνας και παραγωγής θα αποσυρθούν σταδιακά από το ταμείο», σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης που δεν καθορίζει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Οι μετοχές των ενεργειακών εταιριών που ήδη καταγράφουν πτώση λόγω της μείωσης των τιμών του αργού, επέκτειναν σήμερα τις απώλειες τους.

Η πρόταση, που ήταν πρωτοβουλία της κεντρικής τράπεζας η οποία διαχειρίζεται το ταμείο, έχει στόχο να καταστήσει τον κρατικό πλούτο της Νορβηγίας λιγότερο ευάλωτο στην όποια παρατεταμένη μείωση των τιμών του πετρελαίου, τώρα που το ταμείο έχει αυξήσει την έκθεσή του σε μετοχές στο 70% της αξίας του από το 60% προηγουμένως.

Το σχέδιο της κυβέρνησης πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της χώρας, κάτι που θεωρείται αναμενόμενο καθώς ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός έχει την πλειοψηφία στο σώμα.

Το ταμείο επενδύει τα έσοδα της Νορβηγίας από την παραγωγή πετρελαίου και αερίου για τις μελλοντικές γενιές σε μετοχές, ομόλογα και ακίνητα στο εξωτερικό.

Για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και όσους μάχονται κατά της κλιματικής αλλαγής, η κίνηση αυτή της Νορβηγίας αποτελεί αδιαμφισβήτητη και ευπρόσδεκτη επιτυχία σε μια εποχή κατά την οποία ο πλανήτης φαίνεται να μην μπορεί να επιτύχει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

«Εάν περάσει από το κοινοβούλιο, θα προκαλέσει αναταράξεις στην αγορά, καταφέροντας το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής πλήγμα στην ψευδαίσθηση ότι η βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων έχει ακόμα μπροστά της δεκαετίες απρόσκοπτης δραστηριότητας.

Η απόφαση θα πρέπει να ηχήσει ως συναγερμός για τις τράπεζες ιδιωτικής τραπεζικής και τους επενδυτές των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία σε πετρέλαιο και αέριο ενέχουν ολοένα και μεγαλύτερο ρίσκο και γίνονται ηθικά αβάσιμα», σχολίασε ο Γιόσι Καντάν από τη μκο 350.org.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2019, 17:04