Η Γερμανία “υπόσχεται” εμμέσως στην Ελλάδα νέες πιστώσεις. Αυτή τη φορά όχι προς το κράτος και τις τράπεζες, αλλά προς τους ανέργους. Και όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά κάθε χώρας –μέλους της ευρωζώνης που πλήττεται από την κρίση και έχει υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Ο λόγος για τον μηχανισμό “ευρωπαϊκής ασφάλισης” για τους ανέργους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μηχανισμό αυτό υποστήριξε ανοιχτά στη συνέντευξή του στο τελευταίο τεύχος του γερμανικού περιοδικού Spiegel, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως πρέπει τα εθνικά συστήματα για την ασφάλιση των ανέργων (στην Ελλάδα, ο ΟΑΕΔ) να συμπληρωθούν από ένα πλαίσιο “αντασφάλισης” σε όλη την ευρωζώνη.

Αναλυτικότερα, ο Ο. Σολτς ανέφερε πως σε μία χώρα, λόγω μίας οικονομικής κρίσης, μπορεί πολλοί άνθρωποι να χάσουν τις δουλειές τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεδομένου ότι τα κατά τόπους συστήματα κοινωνικής ασφάλισης επιβαρύνονται σε μεγάλο βαθμό, θα μπορούσαν να αποδοθούν πιστώσεις από αυτό το μηχανισμό της “από κοινού” (σ.σ. για τις χώρες –μέλη της ευρωζώνης) “αντασφάλισης”, υποστήριξε ο ίδιος.

Καθώς η ύφεση θα υποχωρεί, η χώρα η οποία πέρασε κρίση θα ξεπληρώνει τις πιστώσεις τις οποίες έλαβε, τόνισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει οι εθνικές κυβερνήσεις να αναδιοργανώσουν τα κατά τόπους συστήματα ασφάλισης ώστε να αντέχουν στην κρίση, κατά το δυνατό, σύμφωνα με τον Ο. Σολτς.

Ο ίδιος αρνήθηκε –σε ερώτηση του Spiegel – ότι με αυτόν τον τρόπο θα επιβαρυνθεί η Γερμανία. Ανέφερε, μάλιστα, πως η Γερμανία θα κερδίσει, κιόλας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αποθεματικά της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Εργασίας (δηλ. του γερμανικού ΟΑΕΔ) θα παραμείνουν άθικτα, ενώ κανένα χρέος δεν θα αμοιβαιοποιηθεί.

Αντίθετα, σύμφωνα με τον Ο. Σολτς, θα ενισχυθεί η οικονομική σταθερότητα του συνολικού συστήματος. Παρόμοιο σύστημα λειτουργεί στις ΗΠΑ, δήλωσε ο ίδιος. Συγκεκριμένα, εκεί ορισμένα ομοσπονδιακά κρατίδια στηρίζουν την ασφάλιση των ανέργων, καταθέτοντας κεφάλαια σε ένα Ομοσπονδιακό λογαριασμό.

Από αυτό το λογαριασμό μπορούν να δανείζονται κεφάλαια, έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις καταστάσεις κρίσης, χωρίς προβλήματα, τόνισε ο ίδιος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης