Σε νέο επίπεδο-ρεκόρ διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο, λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, πιθανότατα έχοντας κορυφωθεί πριν από τη βραδεία πτώση που θα τον διατηρήσει στα υψηλά για μεγάλο μέρος του επομένου έτους, αναφέρουν τα στοιχεία της Eurostat.

Οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο στο 4,9% τον Νοέμβριο, μακράν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών, από το 4,1% τον προηγούμενο μήνα και από το 4,5% που ανέμεναν οι αναλυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ενεργειακές τιμές αυξήθηκαν 27% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς οι τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν αλλά ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες και στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά ήταν υψηλότερα του 2%, υποδηλώνοντας ταχεία άνοδο των υποκείμενων πιέσεων στις τιμές.

Αν και ο πληθωρισμός είναι υπερδιπλάσιος του στόχου που έχει θέσει η ΕΚΤ, είναι απίθανο να προχωρήσει σε κάποια ενέργεια, ακόμη και αν τα δεδομένα είναι δυσάρεστα και θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολιτικές πιέσεις στην ΕΚΤ για να περιορίσει την αύξηση των τιμών.

Η ΕΚΤ έχει εδώ και καιρό υποστηρίξει ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι προσωρινή, ότι προκαλείται από μια σειρά έκτακτων παραγόντων και ότι θα υποχωρήσει με την πάροδο του χρόνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επομένως, η λήψη δράσης θα ήταν αντιπαραγωγική, καθώς θα εμπόδιζε την οικονομική ανάπτυξη όταν ο πληθωρισμός υποχωρήσει από μόνος του.

Καθώς κάποια μέλη της ΕΚΤ έχουν προειδοποιήσει ότι ο υψηλός πληθωρισμός, αν και προσωρινός, θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση των μισθών, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο επικεφαλής οικονομολόγος Philip Lane έχουν απορρίψει αυτό το επιχείρημα, λέγοντας ότι η αύξηση των μισθών παραμένει αναιμική και δεν υπάρχει ένδειξη ότι οι επιχειρήσεις αλλάζουν εύκολα συμπεριφορά.

Πραγματικά, η ΕΚΤ έχει υποσχεθεί συνεχή ώθηση με αγορές ομολόγων και χαμηλά επιτόκια σε όλη τη διάρκεια του 2022, παρόλο που πολλές κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο ήδη προχωρούν σε σύσφιγξη της πολιτικής.

Άνοδο σημείωσαν, επίσης, οι υποκείμενες τιμές που δεν περιλαμβάνουν τα τρόφιμα και την ενέργεια.

Ο πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων και ένα πιο περιορισμένο μέτρο που αποκλείει προϊόντα αλκοόλ και καπνού, αυξήθηκε 2,6%, έναντι προσδοκιών για 2,3%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης