Νέο ρεκόρ κατέρριψε νωρίς το απόγευμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρώντας στο 1,20%, από το 1,23% που είχε μειωθεί χθες.

   Οι επενδυτές έχουν ήδη προεξοφλήσει την αναβάθμιση της πιστολητπικής ικανότητας της χώρας μας κατά μία βαθμίδα, στην Β+ από ΒΒ-, από τον οίκο Αξιολόγησης Standard and Poors.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο με δεδομένο ότι και η κατηγορία Β+ βρίσκεται τέσσερις βαθμίδες πιο χαμηλά από αυτή που θεωρείται ως ασφαλής για επενδύσεις, το ράλι των δύο τελευταίων ημερών είναι πιθανόν να οφείλεται σε προσδοκίες για μία μεγαλύτερη αναβάθμιση.

   Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 15 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 13 εκατ. ευρω αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 3ετές ομόλογο με 6 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,24% από 1,26% χθες, έναντι 0,37% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,61% απο 1,66% χθες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   Στην αγορά συναλλάγματος, υποχωρεί σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1090 δολ. από το επίπεδο των 1,1121 δολ που άνοιξε η αγορά.

   Περιορισμένη επίπτωση είχε στο ευρώ οι χθεσινές ανακοινώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, καθώς δεν μεταβλήθηκε η προοπτική της πολιτικής της ΕΚΤ.

Ωστόσο, αρνητικά επηρέασε το ευρώ η διατήρηση των δυσμενών στοιχείων για τον τομέα μεταποίησης στην Ευρωζώνη. Στήριξη στο δολάριο παρείχε η μη αναμενόμενη βελτίωση του δείκτη μεταποίησης PMI στις ΗΠΑ.

   Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,336%.

Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,381%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,423% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,472%.

   Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1107 δολ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης