Έντονη ανησυχία για το θέμα της Ιταλίας εξέφρασε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, προειδοποιώντας για κίνδυνο σύγκρουσης με την Ε.Ε.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Ρέγκλινγκ μίλησε για μια προβληματική ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ παράλληλα επεσήμανε πως οι δημοσιονομικοί στόχοι του προϋπολογισμού του 2019 που παρουσιάστηκαν προσφάτως κινούνται εκτός κανονισμών της Ε.Ε., γεγονός που θέτει τη Ρώμη σε τροχιά σύγκρουσης με την Ένωση. Ωστόσο, σημείωσε ότι πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα η ιταλική κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Από τη μία η ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας είναι προβληματική, όχι μόνο τώρα, αλλά τα τελευταία 20 χρόνια, κινούνταν κατά 50% χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά δεν είναι ένα καινούργιο πρόβλημα, δεν έχει να κάνει τόσο με το ευρώ όσο με την έλλειψη θετικών μεταρρυθμίσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρέγκλινγκ.

«Από την άλλη πλευρά βέβαια, η Ιταλία ποτέ δεν έχασε την πρόσβασή της στις αγορές, ακόμη και στην αποκορύφωση της κρίσης, εκεί γύρω στο 2012, όπου χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα. Και τούτο διότι η Ιταλία έχει κάποια δυνατά σημεία, εμφανίζει ταμειακό πλεόνασμα, γνωρίζουμε ότι μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους χρηματοδοτείται από εγχώριες πηγές, τα νοικοκυριά στην Ιταλία αποταμίευαν για μεγάλο διάστημα και έτσι υπάρχει ένα απόθεμα αποταμιεύσεων που διοχετεύτηκε σε εγχώριες επενδύσεις και όλα αυτά τη διαφοροποιούν από άλλες χώρες» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στους δημοσιονομικούς στόχους της Ιταλίας, ο επικεφαλής του ESM δήλωσε: «Αυτό που βλέπουμε είναι ανησυχητικό, οι δημοσιονομικοί στόχοι του προϋπολογισμού που ανακοινώθηκαν από τη νέα κυβέρνηση κινούνται εκτός των ορίων που θέτουν οι κανονισμοί της Ε.Ε. και σε αυτό συμφωνούν όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ακόμα και οι Ιταλοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

» Μέχρι στιγμής, η ιταλική κυβέρνηση ανταποκρινόμενη στην κριτική που δέχτηκε προχώρησε σε μια μικρή διόρθωση – προσαρμογή των στόχων, ως εκ τούτου θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε, αλλά βεβαίως υπάρχει πιθανότητα σύγκρουσης».

Ερωτηθείς για το εάν ανησυχεί για την αντίδραση των αγορών στον προϋπολογισμό της Ιταλίας, ο Ρέγκλινγκ απάντησε:

«Βεβαίως, επειδή αυτό δεν είναι καλό για την ιταλική οικονομία. Ο δημόσιος τομέας της Ιταλίας δεν θα αισθανθεί τις επιπτώσεις πολύ γρήγορα, αλλά βλέπουμε τις συνέπειες στον τραπεζικό τομέα που επηρεάστηκε σχεδόν άμεσα και ελπίζω αυτό να το λάβει υπ’ όψιν της η ιταλική κυβέρνηση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης