Σε νέα ιστορικά χαμηλά συνεχίζει σήμερα η τουρκική λίρα στον απόηχο της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας από την Moody’s στο ‘B2’ από ‘B1’, με τους αναλυτές να επαναλαμβάνουν σήμερα ότι χωρίς αυξήσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα το νόμισμα θα παραμείνει σε πτωτική τροχιά.

Η τουρκική λίρα θα διευρύνει τις απώλειες της εκτός και εάν η κεντρική τράπεζα αυξήσει τα επιτόκια της, αναφέρει η Rabobank, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επίπεδο του 7,50 στο δολ/λίρα «φαίνεται να αποτελεί τη νέα γραμμή άμυνας» για τις κρατικές τράπεζες που προχωρούν σε πωλήσεις δολαρίων για να μετριάσουν την υποχώρηση της λίρας, αναφέρει ο Piotr Matys, EM Strategist της Rabobank.

Ωστόσο, οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να κρατήσουν την ισοτιμία κάτω από το συγκεκριμένο επίπεδο εκτός και αν βελτιωθεί το κλίμα για το νόμισμα, κάτι που δεν είναι πολύ πιθανό εκτός αν η κεντρική τράπεζα προχωρήσει σε μια «κανονική αύξηση των επιτοκίων» στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής στις 24 Σεπτεμβρίου, εκτιμά ο ίδιος.

Η επιλογή της κεντρικής τράπεζας να «περιορίσει την ρευστότητα [για τις τράπεζες] αποδείχτηκε ότι δεν φτάνει για να σταθεροποιηθεί το νόμισμα και η συνεχιζόμενη υποτίμηση του σημαίνει ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε τροχιά να κλείσει το έτος πάνω από την επίσημη πρόβλεψη του 8,9%», αναφέρει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά της η MUFG Bank εκτιμά ότι η λίρα θα μπορούσε να αποδυναμωθεί περαιτέρω μετά την πρόσφατη προειδοποίηση της Moody’s για τον κίνδυνο η χώρα να γνωρίσει μία οξεία κρίση του ισοζυγίου πληρωμών.

«Αν και η τελευταία ανακάλυψη φυσικού αερίου μπορεί να βελτιώσει κάπως το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αυτό δεν αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι στους εξωτερικούς λογαριασμούς της Τουρκίας», αναφέρει ο αναλυτής Lee Hardman της MUFG και προσθέτει:

«Η κατάσταση γίνεται χειρότερη, σύμφωνα με την άποψη της Moody’s, από τα θεσμικό όργανα της χώρας, τα οποία φαίνεται ότι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αθτές τις προκλήσεις».

Η λίρα χάνει σήμερα και νέο έδαφος έναντι του δολαρίου στο 7,4874, ενώ νωρίτερα κατρακύλησε στο 7,4980. Έναντι του ευρώ σημείωσε νέο χαμηλό στο 8,9031.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης