Νέα πτώση της τουρκικής λίρας μετά τη διπλή υποβάθμιση

Νέα πτώση της τουρκικής λίρας μετά τη διπλή υποβάθμιση
Η τουρκική λίρα σημειώνει νέα πτώση σήμερα μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας από την S & P Global και την Moody's την Παρασκευή, παρά την συμφωνία ανταλλαγής συναλλάγματος για να προσφερθεί ρευστότητα και υποστήριξη στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Τουρκία, που υπέγραψαν χθες οι κεντρικές τράπεζες του Κατάρ και της Τουρκίας

Πιο αναλυτικά, η λίρα υποχωρεί 1,8% και στο 6,12 έναντι του δολαρίου, ενώ η απόδοση στα 10ετή τουρκικά ομόλογα (σε δολάριο) διαμορφώνεται στο 21,020% και μία ανάσα από το ιστορικό υψηλό του 21,5% που άγγιξαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι οικονομική και πολιτικοί κίνδυνοι γύρω από την χώρα συνεχίζουν να επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα των επενδυτών.

Η S&P Global υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας στο "Β +" από "BB -" αργά το βράδυ της Παρασκευής, υπογραμμίζοντας την έντονη μεταβλητότητα στο νόμισμα και την πρόβλεψη για ύφεση το επόμενο έτος.

Εντωμεταξύ, και η Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας σε Ba3 από το Ba2 και άλλαξε τις προοπτικές σε αρνητικές τονίζοντας την αποδυνάμωση των θεσμών του τουρκικού δημοσίου και τη μείωση της προβλεψιμότητας της χάραξης πολιτικής.

Σύμφωνα με την Rabobank οι υποβαθμίσεις δεν ήταν μεγάλη έκπληξη για την αγορά και ουσιαστικά επισημαίνουν τις ανησυχίες που υπάρχουν στην επενδυτική κοινότητα ότι η Τουρκία ήταν απίθανο να αποφύγει μια σημαντική επιβράδυνση, με την απότομη πτώση της λίρας να θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η λίρα έχει χάσει το 38% της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος, με την πτώση να επιταχύνεται λόγω της διαμάχης με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την κράτηση του Αμερικανού πάστορα στην Τουρκία. Την Παρασκευή ένα τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του για απελευθέρωση, προκαλώντας την αντίδραση του Τραμπ.

«Υπάρχει ο κίνδυνος το γεγονός αυτό να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ένταση", σημειώνει η Rabobank. "Είναι κρίσιμο το πώς η κυβέρνηση Τραμπ θα αντιδράσει σε αυτό».

Αξίζει να σημειώσουμε πως ξεκινά περίοδος αργιών στην Τουρκία η οποία θα κρατήσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας, γεγονός που θα μειώσει τη ρευστότητα στην αγορά και θα μπορούσε να ενισχύσει τη μεταβλητότητα της λίρας.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2018, 12:44