Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα σήμερα η Federal Reserve παρείχε πρόσθετη ρευστότητα στην αγορά, σε μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από την Τρίτη με στόχο να αμβλύνει την αποτομη αύξηση των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά.

Σημειώνει ότι είναι η πρώτη φορά που η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα προχωρά σε τέτοιου είδους κινήσεις από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σημερινή κίνηση της Fed έχει στόχο να βοηθήσει στην περαιτέρω σταθεροποίηση των επιτοκίων της διατραπεζικής αγοράς, καθώς η ανησυχία μεταξύ των επενδυτών παραμένει.

Ειδικότερα, η New York Fed διενήργησε repos ύψους 75 δισ. δολαρίων σήμερα, σε συνέχεια της των προηγούμενων παρεμβάσεών της.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη παρέμβασή της την Τρίτη η Fed διοχέτευσε στο σύστημα ρευστότητα 53,2 δισ. δολαρίων και συνέχισε με δύο “ενέσεις”  ύψους 75 δισ. δολαρίων την Τετάρτη και την Πέμπτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτού του είδους οι κινήσεις είναι συνηθισμένες σε περιόδους κρίσης, με την Fed να αγοράζει χρεόγραφα από dealers της Wall Street, διοχετεύοντας προσωρινά ρευστότητα.

Στη σημερινή πράξη, οι dealers υπέβαλαν χρεόγραφα αξίας 75,6 δισ. δολαρίων, ύψος που κινήθηκε χαμηλότερα από τα επίπεδα των δύο προηγούμενων ημερών.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed θα πραγματοποιήσει παρόμοια παρέμβαση και τη Δευτέρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης