Στην όγδοη μείωση του βασικού της επιτοκίου προχώρησε, μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, η οποία επέλεξε να «αγνοήσει» τις πληθωριστικές πιέσεις που δέχεται η τουρκική λίρα, προκειμένου να ενισχύσει την τραπεζική πίστη στην οικονομία, που υποφέρει, όπως συμβαίνει σε παγκόσμια κλίμακα, από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής, της οποίας ηγείται ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Murat Uysal, αποφάσισε μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 100 μονάδες βάσης, στο 8,75%, από 9,75% προηγουμένως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μολονότι οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές ανέμεναν μείωση κατά 50 μονάδες βάσης, μια σημαντική μειοψηφία σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg ανέμενε μια πιο αποφασιστική κίνηση της τάξης του 1%, όπως και τελικώς συνέβη, ενώ ακόμα λιγότεροι προέβλεπαν διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα.

Ο κύκλος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής έχει εκθέσει την τουρκική λίρα σε ένα κύμα παγκόσμιου sell-off, με τα επιτόκια της Τουρκίας, προσαρμοσμένα με βάση τον πληθωρισμό, να είναι αυτή τη στιγμή στην πραγματικότητα αρνητικά και από τα χαμηλότερα στον κόσμο.

Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας, την ίδια ώρα μειώνονται επικίνδυνα, λόγω των παρεμβάσεων των κρατικών τραπεζών για τη στήριξη της λίρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πληθωρισμός «πάτησε φρένο» τον Μάρτιο για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο, διαμορφούμενος στο 11,9% σε ετήσια βάση, καθώς η κάθετη πτώση των τιμών του πετρελαίου «ισοφάρισε» τις αυξήσεις που θα προκαλούσε φυσιολογικά η υποτίμηση της λίρας.

Το φαινόμενο επισήμανε και ο Uysal την Κυριακή, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης της πρόβλεψης για το ύψος του πληθωρισμού στα τέλη του έτους, που σήμερα εκτιμάται στο 8,2%.

Οι εξαγωγές υποχώρησαν τον Μάρτιο κατά 18% σε ετήσια βάση, ενώ ο δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος στον κλάδο της μεταποίησης κατρακύλησε στα χαμηλότερα επίπεδα από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008.

Η τουρκική λίρα έχει αποδυναμωθεί περί το 15% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ από τις αρχές του έτους και πλησιάζει στο «ψυχολογικό» όριο των 7 λιρών ανά δολάριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης