Την απόφασή της να περικόψει το βασικό επιτόκιο αναφοράς της για τα ομοσπονδιακά κεφάλαια κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος του 1,5% έως 1,75%, ανακοίνωσε η κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve, προχωρώντας έτσι στην τρίτη μείωση για το τρέχον έτος, αρχίζοντας όμως παράλληλα να υποδεικνύει ότι δεν θα προβεί άμεσα σε άλλη μείωση.

Στην ανακοίνωση για την πορεία της νομισματικής πολιτικής, οι αξιωματούχοι της Fed έχουν αφαιρέσει τον τόνο που χρησιμοποιούσαν στις ανακοινώσεις του Ιουνίου, του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου, όπου ανέφεραν ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) θα αναλάμβανε δράση “όπως κρινόταν αναγκαίο” προκειμένου να στηρίξει την επέκταση της οικονομίας, φράση που θεωρείτο “κλείσιμο του ματιού” για πιθανές περαιτέρω περικοπές στα επιτόκια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η φράση έχει αντικατασταθεί με τη μια πιο ήπια διατύπωση, σύμφωνα με την οποία “η Επιτροπή θα παρακολουθεί τις επιπτώσεις των πληροφοριών που γίνονται γνωστές για τις οικονομικές προοπτικές και με βάση αυτές θα διαμορφώνει άποψη για την κατάλληλη πορεία” διαμόρφωσης του βασικού επιτοκίου της, όπως αναφέρεται στη δήλωση.

Οκτώ από τους συνολικά 10 αξιωματούχους της Fed ψήφισαν υπέρ της μείωσης του επιτοκίου αναφοράς της ομοσπονδιακής τράπεζας, το οποίο χρεώνεται σε διατραπεζικά δάνεια διάρκειας μίας ημέρας, κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ οι υπόλοιποι δύο ψήφισαν κατά, προκρίνοντας τη διατήρηση του επιτοκίου στα τρέχοντα επίπεδα.

Η σημερινή κίνηση σηματοδοτεί την τρίτη κατά σειρά μείωση του επιτοκίου αναφοράς της Fed από τον Ιούλιο, με στόχο να θωρακιστεί η οικονομία από την επιβράδυνση των επιχειρηματικών επενδύσεων που έχουν ενταθεί λόγω της εμπορικής διαμάχης των ΗΠΑ με την Κίνα. Σημειώνεται ότι η Fed είχε προχωρήσει πέρυσι σε τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση της ομοσπονδιακής τράπεζας δεν περιλαμβάνει ωστόσο άλλες αλλαγές ως προς τη φρασεολογία της. Ειδικότερα, σημειώνεται ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξάνονται με έντονους ρυθμούς, ενώ οι επιχειρηματικές επενδύσεις και οι εξαγωγές παραμένουν αδύναμες.

Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε νωρίτερα ότι το ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο ενισχύθηκε κατά 1,9% σε ετήσια βάση, με ελαφρώς χαμηλότερο ρυθμό από την άνοδο κατά 2% που σημειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Εν τω μεταξύ, οι αξιωματούχοι της Fed δεν προχώρησαν σε νέες προβλέψεις όσον αφορά την μελλοντική πολιτική της ομοσπονδιακής τράπεζας. Σημειώνεται ότι μετά τη μείωση του βασικού επιτοκίου τον Σεπτέμβριο, επτά από τους 17 αξιωματούχους είχαν υποδηλώσει ότι θα ακολουθήσει μια ακόμη μείωση επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους, ενώ οι υπόλοιποι 10 δεν ανέμεναν νέα περικοπή, με πέντε μάλιστα να εκφράζουν την άποψη ότι η μείωση του Σεπτεμβρίου ήταν λανθασμένη.

Τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της τρέχουσας συνεδρίασης, οι αξιωματούχοι της Fed ήταν περισσότερο φειδωλοί στις δηλώσεις τους σχετικά με την πολιτική της κεντρικής τράπεζας, από ό,τι στις περιόδους που προηγήθηκαν των δύο προηγούμενων μειώσεων.

Τα αδύναμη μακροοικονομικά στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ στις αρχές Οκτωβρίου οδηγούσαν τις αγορές στην πρόβλεψη ότι η Fed θα προχωρήσει τελικώς σε νέα μείωση επιτοκίων, ενώ η πεποίθηση αυτή ενισχύθηκε όταν τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ δεν διέψευσαν τη σχετική φημολογία.

Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν παρομοιάσει τις κινήσεις τους σε ό,τι αφορά τα επιτόκια με δικλείδα ασφαλείας για μείωση του ρίσκου που προέρχεται από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, καθώς και από την επιβράδυνση που εμφανίζεται σε παγκόσμια κλίμακα, αποφεύγοντας όμως την επιθετική μείωση επιτοκίων, που συνηθίζεται σε περιόδους κατά τις οποίες ο κίνδυνος ύφεσης είναι άμεσος.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει η Fed, οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν συγκρατημένες, με τον πληθωρισμό να κινείται κάτω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει για φέτος η κεντρική τράπεζα, ενώ οι προσδοκίες των καταναλωτών και των επιχειρήσεων για την εξέλιξη του πληθωρισμού έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες. Οι αξιωματούχοι της Fed δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, γιατί μπορεί να επιβεβαιωθούν.

Σημειώνεται ότι εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και τις ενέργειες, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,8% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, εντός του προτιμώμενου εύρους της Fed.

Οι μετοχές σημείωσαν ράλι τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω της αισιοδοξίας για άμβλυνση των εμπορικών εντάσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας “πρώτης φάσης” μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου.

Μια ακόμη θετική εξέλιξη σύμφωνα με τη Fed είναι ότι τα επιτόκια, που υποχώρησαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, έχουν σταθεροποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με αποτέλεσμα να τερματιστεί η περίοδος αντιστροφής της καμπύλης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, φαινόμενο που συνήθως προηγείται των υφέσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης