Νέα μικρή υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020, 19:03
Νέα μικρή υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Νωρίς το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1.1091 δολάρια από 1,1132 δολάρια που άνοιξε η αγορά.

Θετικά επηρέασαν το δολάριο τα ευνοϊκά οικονομικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ (λιανικές πωλήσεις, δείκτης μεταποίησης Φιλαδέλφεια Fed) και ορισμένα, καλύτερα των εκτιμήσεων, εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες. Δυναμισμό δείχνει και η αγορά κατοικίας των ΗΠΑ, καθώς οι οικοδομικές άδειες Δεκεμβρίου που ανακοινώθηκαν σήμερα εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών.

Από την άλλη πλευρά στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο έκλεισε στο 1,3%, παραμένοντας δηλαδή σημαντικά κάτω από τον στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας σύσκεψης της ΕΚΤ στις 12 Δεκεμβρίου, ορισμένα μέλη εξέφρασαν την ανησυχία τους αναφορικά με ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις που έχει η τρέχουσα ιδιαιτέρως επεκτατική νομισματική πολιτική.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι στη διάρκεια ενός έτους κυμαινόταν στο -0,249%, στη διάρκεια των 6μηνών στο -0,328%, στο 3μηνων στο -0,389% και στο μήνα στο -0,463%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1108 δολάρια.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020, 19:03