Μικρή επιδείνωση παρουσιάζουν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την ομιλία του Μάριο Ντράγκι στο τραπεζικό συμπόσιο του Τζάκσον Χολ.

Συγκεκριμένα, αυτήν την ώρα (12.33), η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 1,7 μονάδα βάσης στο 5,565% και η απόδοση του 2ετούς αυξάνεται κατά 1,6 μονάδα βάσης στο 3,184%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάλογη είναι η πορεία και των 10ετών spreads, τα οποία καταγράφουν άνοδο κατά 1,7 μονάδα βάσης στις 516,2 μ.β.

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ θα αποφύγει να «ταράξει» τις αγορές και ως εκ τούτου θα προτιμήσει να μην αναφερθεί στα μελλοντικά βήματα της νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης.

Άλλωστε, στις 7 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, στην οποία εκτιμάται ότι θα ληφθούν οι αποφάσεις για το «μέλλον» του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο ίδιος ο Ντράγκι, στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, είχε αφήσει «ανοιχτό» το ενδεχόμενο επιβράδυνσης του ρυθμού αγοράς κρατικών ομολόγων το προσεχές φθινόπωρο.

Μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο, αναμένεται να περιορίσει σημαντικά τα οφέλη της Ελλάδας από ενδεχόμενη ένταξη των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, μετά την οριστικοποίηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους.

Στο μεταξύ, στην ευρω-περιφέρεια, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας αυξάνεται κατά 2,7 μ.β., της Ιταλίας κατά 0,7 μ.β., της Ισπανίας κατά 2,7 μ.β. και της Γαλλίας κατά 2,8 μ.β.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης