Νέα ισχυρή επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, σε υψηλά έτους οι αποδόσεις

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2018, 16:39
Νέα ισχυρή επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, σε υψηλά έτους οι αποδόσεις
Επιδεινώνεται η εικόνα στα ελληνικά ομόλογα μετά τη μικρή αποκλιμάκωση των δύο τελευταίων ημερών, έχοντας και πάλι παραδοθεί στις πιέσεις που σημειώνονται τόσο στο ελληνικό χρηματιστήριο το τελευταίο διάστημα, όσο και στις διεθνείς αγορές μετοχών, με τον Μάρτιο να μπαίνει με "άγριες" όπως φαίνεται διαθέσεις παίρνοντας τη σκυτάλη από τον "μαύρο" Φεβρουάριο.

Έτσι, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς εκτοξεύεται σήμερα στο 4,480% και στα υψηλότερα επίπεδα για το 2018 με άνοδο της τάξης του 1,60% από τα χθεσινά επίπεδα, με τις πιέσεις του τελευταίου διαστήματος να έχουν ωθήσει το yield σχεδόν 25% υψηλότερα από τα χαμηλά 12ετίας και το 3,6% που σημειώθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου και πριν ξεσπάσει η διεθνής και εγχώρια αναταραχή.

Ακόμα πιο αρνητικό είναι το κλίμα στα 5ετή ελληνικά ομόλογα με την απόδοση να εκτινάσσεται κατά 4,15% από χθες και στο 3,767%, που επίσης αποτελεί υψηλό του τρέχοντος έτους, τη στιγμή που μέσα σε έναν μήνα και κάτι και από τα σχεδόν ιστορικά χαμηλά, έχει σημειώσει άνοδο της τάξης του 45%.

Το ελληνικό 7ετές το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο των πιέσεων που ξεκίνησαν από την πρεμιέρα της εκδόσής του στις 8 Φεβρουαρίου, συνεχίζει να απογοητεύει τους επενδυτές που το επέλεξαν αφού η απόδοσή του διαμορφώνεται στο 4,14% και στο υψηλότερο επίπεδο από την ημέρα της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές με άνοδο της τάξης του 18,3%. Αξίζει να σημειώσουμε πως το επιτόκιο της έκδοσής του ήταν στο 3,5%.

Η Generali Investments σε ειδικό report της για τα ελληνικά ομόλογα αυτήν την εβδομάδα εμφανίστηκε συγκρατημένη αφού τόνισε ότι μετά το sell-off και το profit taking του τελευταίου διαστήματος, τα οποία οδήγησαν στην αύξηση του spread τα ελληνικά ομόλογα, φαίνονται πλέον να είναι δίκαια αποτιμημένα.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα η UBS είχε σημειώσει πως οι πιο βραχυπρόθεσμοι ελληνική τίτλοι συνεχίζουν να έχουν υψηλό ρίσκο και οι σημερινές τους αποδόσεις δεν αντικατοπτρίζουν τους κινδύνους που έχουν αυτοί οι τίτλοι σε μία επενδυτική στρατηγική αγοράς-διακράτησης (buy-and-hold).

Εν τω μεταξύ, το κλίμα στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης είναι θετικό μετά και τα στοιχεία του PMI της ευρωζώνης, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί στα χαμηλά ενός μηνός και κατά 3 μονάδες βάσης στο 0,63%.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2018, 16:39